23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSi cu banii luati, si fara caldura

Si cu banii luati, si fara caldura

Locatarii blocului nr. 56 de pe Aleea Ilia din Pantelimon s-au trezit la jumatatea lunii noiembrie ca au ramas fara caldura. Aceasta dupa ce in urma cu doi ani s-a oprit alimentarea cu apa calda. Oamenii au primit o instiintare de la RADET ca li se sisteaza furnizarea agentului termic din cauza neplatii datoriilor care au ajuns la suma incredibila de 2,2 miliarde de lei.
Locatarii sunt in pragul disperarii si o acuza pe fosta administratoare ca a plecat cu banii lor si nu a achitat facturile la utilitati. Ei s-au gandit sa stranga toate chitantele prin care dovedesc sa au platit intretinerea, sa o dea in judecata pe fosta administratoare si sa recupereze prejudiciul. Numai ca procesul va dura cel putin cateva luni, iar iarna este foarte aproape. Chiar in aceste zile temperaturile au scazut sub zero grade Celsius, iar oamenii au indurat cu greu frigul din case. “Locatarii au platit intre-tinerea la administratia blocului, in schimb aceasta nu a achitat facturile la RADET. Acest fapt a fost aflat de locatari cand RADET a oprit furnizarea apei calde menajere. S-a inlocuit administratoarea, s-a facut ordine, s-au executat diferite imbunatatiri, dar locatarii nu pot plati inca o data banii delapidati de fosta administratoare care a disparut, si-a vandut apartamentul din acest bloc si nu mai e de gasit”, a afirmat Emanuela Gheorghe, una dintre locatare.
Actuala administratoare, Adriana Stefanescu, a declarat ca a gasit facturi neplatite din 1993, iar scandalul a izbucnit abia in 2003, cand s-a descoperit ca se fura gaze de la scara vecina pentru ca Distrigaz oprise furnizarea din cauza neplatii datoriilor. Tot in 2003 s-a oprit si alimentarea cu apa calda, iar oamenii au banuit ca este ceva in neregula cu administratia blocului. Ei au achitat datoria la gaze si s-a reluat furnizarea, dar au ramas cu apa calda oprita. Intre timp, s-au acumulat restante de 2,2 miliarde de lei numai la RADET, la care se adauga 170 de milioane de lei pentru ridicarea gunoiului, iar locatarii nu sunt dispusi sa le plateasca. “Avem 110 apartamente, iar pentru un apartament ca al meu, de patru camere, ar insemna sa platesc 2,8 milioane de lei in plus in fiecare luna pentru a acoperi datoriile. In bloc exista multi pensionari care au venituri de pana la doua milioane de lei si nu isi permit sa plateasca nimic in plus”, a declarat Adriana Stefanescu. Chiar daca majoritatea oamenilor ar accepta sa plateasca, daca numai unul dintre ei nu achita intr-o luna “restanta”, atunci asociatia nu poate respecta esalonarea de plata catre furnizori. Locatarii s-au gandit la solutii alternative, si anume montarea de centrale de apartament, dar nu toti pot suporta aceasta investitie. Oricum, oamenii prefera sa gaseasca o alta solutie pentru incalzire si prepararea apei calde decat sa achite din nou facturile pe care deja le-au platit. Oamenii mai sunt nemultumiti si de faptul ca dosarul intocmit la politie fostei administratoare zace uitat intr-un sertar si se afla, dupa doi ani, tot in faza de cercetare.

RADET cauta solutii

Conducerea RADET a afirmat ca, in prezent, cauta solutii pentru rezolvarea unor astfel de situatii care au aparut in Capitala. Dintre cele 10.100 de blocuri alimentate cu agent termic de RADET, la 125 s-a sistat furnizarea caldurii si a apei calde din cauza neplatii facturilor. “Sunt mai multe asociatii cu probleme majore, unde s-a furat. Noi discutam cu fiecare in parte pentru esalonarea datoriilor”, a declarat Virgil Ramba, directorul general al RADET. Acesta a afirmat ca s-a constituit un comitet pentru analizarea acestor situatii. Reprezentantii regiei au afirmat ca stiu ca un proces in instanta pentru recuperarea datoriilor dureaza cativa ani, timp in care oamenii raman fara apa calda si caldura.
Solutia propusa de RADET in cazul blocului de pe Aleea Ilia a fost sa se achite imediat 200 de milioane de lei, adica 10% din restanta, dupa care sa fie reluata alimentarea cu agent termic, cu obligatia locatarilor de a plati timp de doi ani restul sumei pana la 2,2 miliarde de lei. Locatarii nu au fost de acord cu aceasta masura si asteapta ca RADET sa gaseasca alte solutii pentru rezolvarea situatiei lor.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă