6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSinistratii se vor putea muta pana la toamna in imobilele refacute

Sinistratii se vor putea muta pana la toamna in imobilele refacute

Cateva zeci de muncitori au inceput sambata dimineata demolarea celor patru case afectate de explozia care a avut loc in urma cu trei saptamani pe strada Nicolae Apostol din Colentina.

La fata locului s-au strans o multime de curiosi, care au fost tinuti la distanta pentru a nu fi pusi in pericol de accidente. Proprietarii caselor avariate au privit cum munca lor de o viata a fost distrusa in cateva minute. Locuintele lor nu mai prezentau siguranta si din aceasta cauza a fost necesar sa fie demolate. In urma expertizelor intocmite de specialisti, a rezultat ca locuintele nu mai puteau fi consolidate, iar singura solutie o reprezinta demolarea si refacerea lor. Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, le-a promis proprietarilor ca ii va ajuta sa reconstruiasca imobilele. Edilii au facut rost de la sponsori de materiale de constructie si au estimat ca pana la inceputul lunii octombrie oamenii se vor putea muta in casele refacute. Pana atunci, ei vor trebui sa-si gaseasca alt adapost.
Muncitorii vor avea de lucru aproape o saptamana la demolarea celor patru imobile si strangerea celor aproape 800 de tone de moloz, pentru a pregati terenul pentru reconstruirea caselor. Procurorii care investigheaza cauzele accidentului si-au dat acceptul pentru demolare deoarece acele case puneau in pericol viata oamenilor. Primul imobil pus la pamant a fost cel de la nr. 98, de pe strada Nicolae Apostol. Cu ajutorul macaralelor, muncitorii au tras peretii pana i-au daramat. Costul operatiunii se ridica la 1,5 miliarde de lei, bani care sunt platiti de primarie, dar vor fi recuperati de la cei care vor fi gasiti vinovati.
Ancheta este inca in desfasurare, iar procurorii nu s-au putut pronunta asupra posibililor vinovati. Procurorul Robert Dunca a afirmat ca dupa demolare se vor recolta probe de pamant pentru a se vedea daca exista infiltratii de gaze. Primele concluzii vor fi prezentate peste doua saptamani. Cazul este considerat dificil si pentru ca o perioada destul de lunga de timp anchetatorii nu au putut patrunde in zona afectata de explozie pentru ca exista riscul sa fie prinsi sub daramaturi. In perioada urmatoare vor mai fi audiati martori pentru a se afla ce s-a intamplat la fata locului. Oamenii au sustinut ca aveau autorizatie pentru bransamentele la gaze si au dat vina pe Distrigaz ca nu a luat masuri dupa ce ei au sesizat ca sunt scapari de gaze.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă