16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSpatiile verzi din mai multe judete din Ardeal sunt "inghitite" de constructii

Spatiile verzi din mai multe judete din Ardeal sunt “inghitite” de constructii

Garda Nationala de Mediu a cerut Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) sa faca demersuri pentru modificarea legislatiei privind elaborarea si punerea in aplicare a Planurilor Urbanistice de Detaliu (PUD). Aceasta, intrucat nu se respecta coeficientul de utilizare a terenurilor (CUT), ceea ce a dus la disparitia unor suprafete importante de spatii verzi in intreaga tara.
Astfel, comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat, la Bistrita, ca autoritatile locale au un rol deosebit de important in aplicarea legislatiei de mediu. “Problemele de mediu au un termen de conformare pana in 2018 si un volum de investitii de 29,3 miliarde euro la nivel national, iar mare parte din aceste investitii le vom face impreuna cu comunitatile locale si in folosul acestora”, a declarat Silvian Ionescu.
Comisarul general al Gazii de Mediu s-a adresat Asociatiei Municipiilor din Romania printr-o scrisoare, rugand membrii acestei organizatii sa ia in considerare modificarea legislatiei privind elaborarea PUD-urilor, dar mai ales punerea lor in aplicare. “PUD-urile reprezinta o problema nationala pentru ca una vorbim alta facem. In PUD-uri exista un element esential, CUT, care nu este respectat.
Se aproba o constructie de 600 de metri patrati si in realitate se construiesc 1.005 mp, se depaseste chiar suprafata proprietatii. Societatea civila si presa ne-au sesizat multe astfel de cazuri. In conditiile legislatiei de acum s-a ajuns in situatia in care in Bucuresti, in ultimii 15 ani, au disparut 1,5 milioane mp de spatii verzi, iar la Sibiu 80.000 de mp de spatii verzi nu mai exista tot din aceeasi cauza”, a mai spus Ionescu.
In opinia acestuia, in prezent, pedepsele pentru cei care incalca legislatia de mediu sunt prea mici. El a adaugat ca in noua Lege a Mediului, numarul 137, cele mai mici amenzi pentru persoanele fizice care vor incalca legislatia din domeniu se vor situa in jurul valorii de 65 de milioane lei vechi, iar pentru persoane juridice va urca la 800 de milioane lei vechi.
“Dispare posibilitatea comisarului de mediu sa amendeze persoana fizica in interiorul societatii comerciale pentru ca asa se intampla pana acum. Il amenda pe director cu 5 milioane de lei vechi, in loc sa aplice amenda de 225 milioane de lei, cum era stabilita in lege”, a adaugat comisarul general al Gazii de Mediu.
Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) stabileste conditiile de amplasare si executare pe un anumit teren a uneia sau mai multe constructii cu destinatie precizata. Primariile sau consiliile locale coordoneaza realizarea a trei tipuri de “norme” numite PUG (Plan Urbanistic General), PUZ (Plan Urbanistic Zonal) si PUD (Plan Urbanistic de Detaliu). Ele constituie trei niveluri de complexitate si scara de abordare: la nivelul orasului, la nivelul unei zone (insula, cartier) si la nivel de vecinatate (cateva terenuri, o strada, o piata). Intocmirea acestor norme intra in atributiile primariilor.

Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Noua centrală de la Mintia, un proiect de 1,4 miliarde de euro, a primit acordul de mediu

Cel mai mare obiectiv industrial din România, noua Centrală de la Mintia, din Hunedoara, a primit acord de Mediu, anunţă Agenţia Naţională pentru Protecţia...

Mesaje haioase de 1 Mai. O selecție de urări de Ziua Muncii

Ziua Muncii sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește în fiecare an în țara noastră. În această zi, mulți sunt liberi, însă sunt și persoane...
Ultima oră
Pe aceeași temă