10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSpitalele constantene functioneaza ilegal

Spitalele constantene functioneaza ilegal

La inceputul anului 2003 a aparut legea care prevedea infiintarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor.

Legea spune ca, dupa acordarea autorizatiei sanitare de functionare, spitalele intra in procesul de acreditare, care se efectueaza la cererea spitalelor, acreditarea urmand a fi acordata de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. Problema este ca nici pana in acest moment faimoasa comisie de care s-a temut majoritatea directorilor de unitati sanitare nu exista, fapt pentru care, atat spitalele din tara, cat si cele din judetul nostru, functioneaza… ilegal!
Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor ar fi trebuit sa fie o institutie autonoma de drept public, cu personalitate juridica, sub controlul Parlamentului si ar fi trebuit sa fie formata din sapte membri: cate un reprezentant al Ministerului Sanatatii, Colegiului Medicilor din Romania, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Asociatiei Spitalelor din Romania, Ordinului Asistentilor Medicali din Romania si doi reprezentanti ai Parlamentului, numiti de Parlament pe o perioada de patru ani.

Legea, calcata in picioare

Legea spitalelor a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 20 iunie, in urma cu doi ani. De la acea data, in termen de 60 de zile, comisia ar fi trebuit sa elaboreze regulamentul de functionare si organizare. De asemenea, cei sapte membri ar fi trebuit sa fie deja alesi, dar cum sa fii membru al unei comisii care nu exista?!? Conform legii, acreditarea confera spitalelor dreptul de a intra in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Aceeasi lege prevede ca pentru acreditare spitalele vor achita o taxa stabilita prin ordin al ministrului Sanatatii.
Conform declaratiilor directorului Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, doctor Camelia Ciobotaru, daca aceasta comisiei s-ar fi format, institutia pe care o conduce ar fi trebuit sa fie anuntata. “Acreditarea spitalelor impune o serie mult mai larga de criterii ce trebuie indeplinite de acestea. Se refera la infrastructura, la personalul medical, la dotari, la modul si conditiile de desfasurare a actului medical”, a explicat directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica. Doctorul Camelia Ciobotaru a mai precizat ca, in ceea ce priveste unitatile sanitare de pe raza judetului Constanta, nu exista conditiile necesare pentru a vorbi despre acreditare.

CJAS inchide ochii

Unitatile sanitare constantene nu indeplinesc toate conditiile pentru a primi autorizatie – ea se refera doar la conditiile igienico-sanitare – fara termene de conformare, ce sa mai vorbim despre acreditare. Slava Domnului ca nu exista inca acea comisie! Directorul Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta ne-a declarat ca printre spitalele care nu au autorizatie se afla si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta.
Cu toate acestea, el se afla in relatii contractuale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta. Bineinteles, are de respectat o serie de termene de conformare. Directorul Camelia Ciobotaru ne-a declarat ca acestea sunt valabile pentru toate unitatile sanitare din judet.
Faptul ca un spital va fi acreditat nu ii va aduce nici un fel de beneficiu financiar – cel putin nu acum. “Acreditarea demonstreaza ca unitatea sanitara respectiva se apropie de standardele Uniunii Europene”, a explicat directorul Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, doctor Camelia Ciobotaru. Tot ceea ce are tangenta cu fondurile in acest caz se refera la consum. Unitatile sanitare trebuie sa investeasca foarte mult pentru a ajunge la standardele impuse de o asemenea acreditare.
Pe fondul subfinantarii sistemului sanitar, al lipsurilor cu care spitalele se confrunta, cui ii mai pasa de acreditare si de infiintarea de comisii speciale?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă