10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Stiri

Eliberati din infern

Navigatorii romani arestati in Nigeria vor fi judecati in stare de libertate. Radu Mazilu si Valerica Dragnea, din Constanta, respectiv Navodari, sunt de cateva luni arestati in inchisoarea Kirkiri din Lagos, una dintre cele mai dure din lume, fara alimente sau apa in ratii suficiente de supravietuire. Ei sunt acuzati de autoritatile nigeriene ca ar fi luat parte la o actiune de contrabanda cu 11.300 de tone de titei, cantitate transportata de nava “African Pride”.
Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din Romania, spune ca decizia vine ca urmare a presiunilor exercitate de Federatia Rusa in special (care are noua marinari pe vas) si a sindicatelor navigatorilor. Exista insa si anumite conditii pentru eliberarea marinarilor din inchisoarea-infern. Ei trebuie sa predea pasapoartele la consulatele Romaniei, respectiv al Rusiei, pentru ca cei de aici sa-si ia obligatia ca, atat timp cat se deruleaza actiunea in instanta, sa-i trimita pe oameni la tribunal. Soarta marinarilor romani este tragica. Raportul Crucii Rosii de acum doua luni a aratat ca erau la limita supravietuirii. “Trebuie subliniat ca marinarii romani s-au dus pe nava sa o repare cand ea era deja retinuta de autoritatile portuare nigeriene. Ei nu au practic nici o vina”, a mentionat Adrian Mihalcioiu. Potrivit politiei nigeriene, marinarii romani sunt adevarati “sabotori economici”.


Inecat la Belona

Marea Neagra continua sa faca victime in randul turistilor. Incurajati de putinele valuri si vremea buna, ei se avanta din ce in ce mai mult in larg si de cele mai multe ori pierd lupta cu marea. Lucratorii Politiei Eforie au declarat ca in zona hotelului Belona apele marii au adus la mal corpul neinsufletit a lui Ilie V. In varsta de 61 de ani, din judetul Ilfov, barbatul venise doar de cateva zile pe litoral. Oamenii legii spun ca nu sunt suspiciuni cu privire la cauza mortii. Cadavrul a fost transportat la Morga Cimitirului Central Constanta in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cu exactitate a cauzelor mortii.


Oil Terminal ajuta sinistratii

Societatea comerciala Oil Terminal se implica pentru a ajuta victimele inundatiilor catastrofale de la sfarsitul lunii iunie. Astfel, potrivit directorului general al societatii, Mihai Lupu, Oil Terminal va construi o casa pentru o familie afectata de viitura din localitatea Saraiu. Decizia a fost luata de Consiliul de Administratie si face parte din actiunile coroborate ale autoritatilor locale de a ajuta sinistratii. “Ne-am oferit sa construim o locuinta, de la stadiul de proiectare pana la finalizarea propriu-zisa, indiferent de care va fi pretul final”, spune directorul general. Astfel, beneficiarii nu vor fi nevoiti sa contribuie cu nici un leu la viitoarea lor locuinta. Societatea a contribuit cu 50 de milioane de lei si pentru ajutorarea sinistratilor din Vrancea.


Credite in lei

Apetitul constantenilor pentru bunurile de larg consum este din ce in ce mai mare. Numai in primele sase luni ale anului, bancile comerciale din judet au acordat 4.327 de miliarde de lei vechi in contul creditelor de consum. Cifrele arata si faptul ca locuitorii Constantei au mai multa incredere in leu decat in valuta. Astfel, cea mai mare parte a creditelor, 2.515 miliarde lei, a fost contractata in lei, restul de 1.811 miliarde lei fiind obtinute in moneda straina. Specialistii spun ca tendinta imprumuturilor in lei va continua in viitor.


Termen-limita pentru blocul-fantoma

Reabilitarea blocului-fantoma din cartierul Palas, strada Somesului nr. 28, va fi finalizata pana pe 15 august, potrivit viceprimarului municipiului Constanta, Gabi Stan. Inca nu se cunosc modalitatile prin care se va face repartitia in noile spatii de locuit, modernizate cu ajutorul Primariei Constanta. In imobilul respectiv locuiau 60 de familii de etnie rroma, care primisera repartitii, in urma cu aproape 20 de ani, de la societatea Ecosal. Decizia de evacuare a familiilor a fost luata deoarece blocul nu mai prezenta nici o certitudine in ceea ce priveste siguranta locuitorilor sai.


Cursuri pentru functionari

Centrul Regional de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala Constanta, din cadrul Institutului National de Administratie, organizeaza, in perioada 8-14 august, un program de formare cu tema “Elaborarea si managementul proiectelor”. Cursul este destinat reprezentantilor administratiei publice locale, in special celor care se ocupa de integrarea europeana. Participantii vor beneficia, la final, de certificate de absolvire, recunoscute prin ordonanta de Guvern.


BLACKSEAFOR, in Portul Constanta

Cinci nave de razboi apartinand statelor riverane Marii Negre si care formeaza “flota” BLACKSEAFOR 2005 vor sosi, luni, in Portul militar Constanta. Prima activare a gruparii navale din acest an le are ca protagoniste pe BGS 62 SHKVAL (dragor maritim bulgar), GGS 303 DIOSKURIA (nava de patrulare georgiana), ROS 111 MARASESTI (fregata romaneasca – nava comandant), RFS 156 YAMAL (vas de desant apartinand Federatiei Ruse), TCC 242 FATIH (fregata turceasca) si UPS 501 SLAVUTICH (nava de comandament ucraineana). Primele zile ale aplicatiei sunt rezervate ceremoniilor oficiale si schimburilor de experienta, dupa care gruparea va iesi in mare pentru aplicatii.


Marfa fara acte

Un agent de vanzari din vama este cercetat de politistii constanteni dupa ce a fost prins cu cateva zeci de cartoane de tigari si sticle de bautura fara a avea documente. Este cercetat in stare de libertate, conform Legii 141/1997, Danut B., in varsta de 36 de ani, din localitatea Mihail Kogalniceanu, agent de vanzari la un duty-free din Vama Veche. Oamenii legii spun ca, joi seara, barbatul a fost oprit in trafic pe DN 39 de o echipa aflata in misiune de patrulare. In urma perchezitiei s-a descoperit ca agentul de vanzari transporta 263 de cartoane de tigari de diferite marci si 59 de sticle cu bauturi alcoolice fara a avea acte de provenienta. Valoarea marfii a fost estimata la peste 75 de milioane de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă