14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTarabele amplasate ilegal au fost demolate de primarie

Tarabele amplasate ilegal au fost demolate de primarie

Tarabele din Piata Sudului amplasate ilegal pe domeniul public au fost puse la pamant ieri de edilii de la sectorul 4. Protestele comerciantilor nu au fost luate in seama de fortele de ordine si muncitori, care si-au vazut de treaba si au executat dispozitia primarului Inimaroiu.

Actiunea de evacuare a tarabelor a avut loc, potrivit primarului sectorului 4, Adrian Inimaroiu, de comun acord cu chiriasii tarabelor dupa ce Primaria a redevenit proprietara complexului agroalimentar. “Dupa cinci ani Piata Sudului a revenit integral in administrarea Primariei printr-o hotarare definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astazi (n.r. – ieri) se procedeaza la primul pas de restabilire a legalitatii in aceasta piata, adica redarea domeniului public”, a afirmat Inimaroiu, adaugand ca cei care au ocupat tarabele care vor fi desfiintate vor primi de la Primarie locuri in alte piete. Comerciantii nu au fost de acord cu propunerea primarului si au protestat ca nu vor mai avea vad asa de bun si ca li s-au oferit spatii prea mici.
Primaria sectorului 4 i-a somat vineri pe comerciantii din Piata Sudului sa evacueze tarabele amplasate pe treptele de acces in piata, ultimatumul dat de autoritatea locala expirand duminica, la ora 14.00. La expirarea termenului, in Piata Sudului au fost dislocate impresionante forte de ordine, care au asigurat protectie angajatilor Primariei pe durata actiunii de desfiintare a tarabelor. “Au mai fost tentative de evacuare a tarabelor, initiate chiar de catre fostul primar general Traian Basescu. Numai ca fosta administratie a pietei, cu concursul fostei conduceri a Primariei, a reusit sa impiedice demersul de atunci al municipalitatii”, a spus Inimaroiu.
Primarul a adaugat ca toate tarabele care ocupa abuziv domeniul public vor fi dezafectate. In prima faza au fost desfiintate 38 de tarabe din totalul de 860 amplasate in zona. Primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu, le-a propus o intalnire agentilor comerciali care isi desfasurau activitatea in acest perimetru astazi, la ora 12.30, la sediul Primariei. Cu acest prilej se va discuta o eventuala reamplasare a lor in pietele Covasna si Aparatorii Patriei.
Societatea care administra Piata Sudului gestiona 72 de spatii comerciale si peste 860 de tarabe. Aceasta a pierdut dreptul de gestiune a complexului in baza unei sentinte a instantei supreme, emisa la sfarsitul anului trecut. Timp de peste sase luni, in perioada 5 noiembrie 2004-26 aprilie 2005, firma a incasat ilegal chiriile pentru ocuparea tarabelor si a spatiilor comerciale. Pe 28 aprilie 2005, in urma unui control, Garda Financiara a constatat – potrivit raportului de control – ca “SC Comprest 3399 Import Export SA a desfasurat acte si fapte de comert, obtinand venituri fara TVA in suma de 13,1 miliarde de lei, fara indeplinirea conditiilor legale”. Drept urmare, inspectorii Garzii Financiare au dispus confiscarea sumei incasate ilegal de administratorii pietei si au sesizat institutiile abilitate in controlul fiscal pentru efectuarea unei verificari de fond. Primaria sectorului 4 a castigat procesul intentat firmei care administreaza Piata Sudului, obtinand in instanta anularea contractului de concesiune. Astfel, printr-o sentinta definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, s-a dispus restabilirea situatiei anterioare privatizarii pietei. Prin aceasta sentinta au fost anulate, potrivit primarului de sector, procesul-verbal prin care s-a facut licitatia spatiului respectiv, hotararea Consiliului Local privind aprobarea asocierii Primariei sectorului 4 cu agentii ecomomici si hotararea de adjudecare a licitatiei, precum si contractul nr. 11804 din 17 septembrie 1999, incheiat intre Primaria sectorului 4 si SC Comprest 3399 Import Export SA.

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă