13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTrei blocuri din Capitala, reabilitate termic cu subventii de la stat

Trei blocuri din Capitala, reabilitate termic cu subventii de la stat

Guvernul a aprobat programul de actiuni pe 2005 pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate, realizate dupa proiecte-tip, in perioada 1950-1985, amplasate in zone urbane si racordate la sistemele centralizate de incalzire.

Lista blocurilor care vor beneficia de subventii de la stat pentru reabilitarea termica cuprinde 26 de pozitii, dintre care trei pentru municipiul Bucuresti – un bloc in regim P+4, construit in 1977 si situat pe Aleea Politehnicii nr. 2, un alt bloc P+4 din 1970, situat pe Aleea Costinesti nr. 7, si un bloc mai nou, din 1982, situat pe bd. Ion Mihalache nr. 35-37. Pe lista mai figureaza doua imobile din Pitesti, unul din Buzau, patru din Caras-Severin (orasul Moldova Noua), cinci din Constanta (Medgidia), sase din Ploiesti si cinci din Vaslui.

30% din costuri, finantate de la buget

Conform OUG nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea unor cladiri de locuit multietajate (aprobata cu modificari prin Legea 211/2003) si normelor metodologice de aplicare a acestei ordonante (continute in HG 1070/2003), la selectia blocurilor care primesc de la stat o parte din banii necesari reabilitarii termice se iau in calcul mai multe criterii: vechimea constructiei, zona climatica de amplasare, densitatea populatiei din zona si pierderile termice ale constructiei.
Printre masurile de reabilitare termica se numara atat termoizolarea peretilor exteriori, a planseului peste ultimul nivel si peste subsol, cat si contorizarea utilitatilor termice la nivel de cladire sau scara. De asemenea, se pot realiza: transformarea terasei in sarpanta, termoizolarea conductelor din subsol si inlocuirea armaturilor cu pierderi, inlocuirea geamurilor blocului cu unele performante (termopan), etansarea rosturilor si a ferestrelor, contorizarea consumurilor individuale de apa calda, modernizarea instalatiilor de incalzire din apartamente, montarea repartitoarelor de caldura.
Subventiile de la bugetul de stat pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor de reabilitare termica, aferenta locuintelor proprietate a persoanelor fizice, se calculeaza prin aplicarea unor cote procentuale de 30% la 85% din valoarea lucrarilor executate, inclusiv TVA.
Totusi, aceste subventii nu sunt nelimitate. Ele trebuie sa se incadreze in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Transporturilor. Din acest punct de vedere, eficienta asociatiilor de proprietari este hotaratoare in ceea ce priveste includerea blocurilor in programele anuale de reabilitare termica. Astfel, conducerile asociatiilor trebuie sa participe la programe cu o cota de 15% (din fondul de reparatii) si sa-i convinga pe proprietari sa voteze reabilitarea imobilului in cadrul adunarii generale. De asemenea, proprietarii care platesc in rate costul lucrarilor (in termen de 10 ani, cu o dobanda de 5% pe an) trebuie sa accepte instituirea unei ipoteci asupra locuintei, in favoarea statului.

Primarii, coordonatorii programului

Coordonatorii programelor anuale de reabilitare termica sunt primarii municipiilor si oraselor, respectiv primarii sectoarelor municipiului Bucuresti. Prin primarii-coordonatori, consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale ale municipiilor, oraselor sau sectoarelor incheie conventii-cadru cu asociatiile de proprietari si cu persoanele fizice si juridice proprietare ale cladirii, in vederea finantarii reabilitarii termice. Din alocatii de la bugetul de stat vor fi decontate nu numai subventiile, ci si serviciile de expertizare energetica a blocurilor si de proiectare a lucrarilor.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă