19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUrsuleti de plus, lumanari ecologice, prosoape si... mici

Ursuleti de plus, lumanari ecologice, prosoape si… mici

Am fost ieri in Piata Gorjului, sa vedem Targul de Toamna, anuntat de primarul sectorului 6, Cristian Poteras, a fi evenimentul saptamanii. Dezamagire totala! Pe trotuarul din fata pietei au fost asezate cateva casute din lemn. Intr-una se vindeau animale-jucarie pentru copii, ursuleti, broscute, alaturi de lumanari ecologice. Locul mesterilor olari l-a luat o firma care vindea, ca in orice magazin de artizanat, cani, farfurii sau ulcioare din ceramica smaltuita. Micii si vinul vandut in sticlele din plastic aduse de acasa au starnit cel mai mare interes din partea localnicilor. Printre casute, cateva masute pe care abia incapeau cantarul si cativa ciorchini de struguri, mere sau verze ce dadeau culoare “targului”. Taranii preferau sa vanda in piata sufocata de tarabele cu incaltaminte, imbracaminte, lenjerie, chimicale.
Preturile la legume si fructe sunt neschimbate de cateva saptamani, in ciuda inundatiilor. Un kilogram de prune costa 10.000 de lei, merele – 10-20.000 de lei, gogosarii – 20.000, rosiile – 20-25.000, ardeiul – 10.000, ardeiul capia – 30.000. La o tejghea, Marin Stan, din comuna Vidra, vinde conopida cu 15-50.000 lei bucata si spune cu mandrie ca are 84 de ani, dar nimeni nu-i da aceasta varsta. Recunoaste ca vinde conopida cam piperat, dar a platit pe o samanta 1.700 de lei. Traieste din ce aduce la piata, unde-l aduce un nepot, cu masina, si din pensia de aproape un milion de lei, dupa munca de o viata in fostul ceapeu.
Langa remorca masinii, Vasile Ion, din Potlogi, asteapta cumparatorii. A venit cu prima recolta de varza, bucuros ca ploile i-au ocolit gospodaria. Vinde varza cu 7.000 lei/kg, negociabil. Nu i-a spus nimeni de Targul de Toamna si se gandeste ca ar trebui sa se mute unde este lume mai multa. In fata a doua randuri de ladite cu struguri – pentru vin si de masa – vinde un tanar, Catalin, venit din Vrancea. Nu vrea cu nici un pret sa lase din pret, cum vrea o gospodina: “Nu pot sa las strugurii la 15.000 lei/kg”.
In Piata Gorjului, preturile la legume si fructe sunt similare cu cele din Piata Obor. Un grup de mesteri argintari, suparati pe primar ca le-a cerut doua milioane de lei chirie pentru o casuta la Targul de Toamna, imi arata o diploma de excelenta primita anul trecut, la un eveniment similar in Obor. “Acolo, Ontanu nu ne ia chirie si abia asteptam sa ne mutam acolo”, afirma mesterul premiat, Marius Pogoreanu. Se considera norocos, cu inelele din argint facute din monede vechi.
Din pacate, Targul de Toamna din Piata Gorjului ramane doar un pretext pentru ca locuitorii din sectorul 6 sa-si aduca aminte de primar.

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă