13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVuza vrea sa-si faca imperiu de hartie

Vuza vrea sa-si faca imperiu de hartie

Omul de afaceri clujean Stefan Vuza, patronul Grupului SCR (“Serviciile Comerciale Romane”) a pus ochii pe societatea “Letea” SA Bacau. Prin includerea acestei firme in grupul pe care il conduce Vuza s-ar evita aparitia pe piata hartiei a unui concurent puternic pentru “Somes” SA Dej, pe care a cumparat-o in 2004.
Surse apropiate lui Vuza sustin ca acesta se teme de preluarea “Letea” SA de catre un investitor puternic, care dispune de un management performant si este in stare sa investeasca 10 milioane euro, miscare in urma careia pozitia “Somes” SA pe piata hartiei si celulozei ar putea fi amenintata.
Sintagma adoptata la varful “SCR” este de genul: “Daca nu reusim sa inghitim noi “Letea” SA, e posibil ca un grup puternic aparut in Romania sa incerce in viitor sa inghita “Somes” SA”. Un avantaj important care ar fi obtinut in urma acestei achizitii ar fi reprezentat de faptul ca intreaga presa din Romania achizitioneaza hartie de ziar de la “Letea” SA. De asemenea, pierderile la debitare ar putea fi folosite de catre “Somes”, la nivelul grupului de firme existand suspiciunea ca si in prezent exista firme care achizitioneaza lemn de la societatea bacauana si il livreaza la Dej.
Analistii pusi la treaba de Stefan Vuza au mai gasit si cateva puncte slabe ale acestei posibile achizitii cum ar fi pretul mare al fabricii si valoarea investitiilor necesar a fi realizate ar putea bloca investitiile Grupului “SCR” in alte potentiale afaceri, respectiv disponibilizarea a 200 de angajati, care ar genera tensiuni si prejudicii de imagine pentru grupul de firme.
Actionarul majoritar al “Letea” SA este in prezent SC “Selena” SRL Bacau, apartinand fostului primar Dumitru Sechelariu, arestat in urma cu cateva zile pentru fapte de coruptie. Firma a fost cumparata de la APAPS la inceputul anului 2003 de catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu. La cateva luni de la privatizare, pachetul de actiuni a fost cedat lui Sechelariu, cel care, de fapt, a oferit suma de bani (1,2 milioane dolari) pentru achizitionarea societatii de la stat.
“Apetitul” controversatului afacerist clujean, originar din Moldova, pentru domeniul celulozei si hartiei s-a deschis la mijlocul anului 2004, cand a cumparat de la APAPS pachetul majoritar de actiuni la “Somes” SA Dej. Dupa un an de la privatizare, firma nu se afla intr-o situatie financiara foarte buna. In plus, imaginea societatii a avut mult de suferit dupa un accident de munca produs la inceputul lunii iunie, soldat cu trei morti si trei raniti. In prima parte a anului 2005, Vuza a cumparat si fabrica de hartie a SC “Pehart” SA Petresti (judetul Alba) pe care a decis sa o transfere la Dej.
Milionarul in dolari, in varsta de 35 de ani a inceput afacerile in 1993, la Piatra-Neamt, cand a infiintat, impreuna cu mai multi asociati, compania “Servicile Comerciale Romane” (SCR), “umbrela” care a adapostit ulterior majoritatea firmelor detinute. In portofoliul “SCR” se afla acum companii ca “Sinterom” Cluj-Napoca, “Uzuc” Ploiesti, “Chimcomplex” Borzesti, “Iasitex” Iasi, “Contactoare” Buzau, “Somes” Dej, “Novatex” Pitesti sau “Caromet” Caransebes. Administrarea grupului este asigurata prin intermediul unei societati de management si consultanta – “Aisa Invest” SRL.
La fiecare sfarsit de an, miliardarul “de carton” Stefan Vuza raporteaza rezultate economice ametitoare, respectiv cifre de afaceri de mii de miliarde si profituri de sute de miliarde, care, insa, stau sub semnul intrebarii, avand in vedere ca nu au fost verificate de nimeni.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă