5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiProtestul de la Termocentrala Mintia, suspendat pentru 15 zile

Protestul de la Termocentrala Mintia, suspendat pentru 15 zile

“Se suspendă protestul pentru 15 zile, termen până la care Guvernul va veni cu precizări clare privind soarta CEH. Se va verifica şi corespondenţa dintre Ministerul Energiei şi Comisia Europeană, legată de lichidarea celor cinci grupuri energetice”, a declarat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Sindicatele de la Termocentrala Mintia îi solicită premierului Viorica Dăncilă să intervină în deblocarea situaţiei cu care se confruntă acest producător de energie electrică şi termică, prin introducerea în strategia energetică a României a grupurilor energetice 3 şi 4, cu funcţionare pe cărbune, precum şi asigurarea investiţiilor necesare astfel încât acestea să poată îndeplini condiţiile de mediu.

“Solicităm prezenţa la Termocentrala Mintia a doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă pentru garantarea de către Guvernul României că, în cel mai scurt timp, va fi elaborată Strategia pe termen scurt şi mediu prin care această termocentrală va realiza investiţiile necesare pentru conformarea la condiţiile de mediu a grupurilor 3 şi 4, cu funcţionare pe bază de cărbune”, a arătat Iştoc.

Potrivit sindicatelor de la Termocentrala Mintia, grupurile energetice 3 şi 4 trebuie menţinute în funcţiune până în anul 2030, aspect pe care sindicaliştii îl cer să fie cuprins în strategia energetică naţională.

Sindicatele atrag atenţia şi asupra pericolului că municipiul Deva ar putea să rămână fără apă caldă şi căldură, în această perioadă a anului, dacă Executivul nu dă curs solicitărilor venite din partea angajaţilor Termocentralei Mintia.

Angajaţii Termocentralei Mintia au protestat spontan, miercuri dimineaţa, în sala de comandă şi apoi în curtea întreprinderii, nemulţumiţi de lipsa informaţiilor concrete privind viitorul acestui producător de energie electrică şi termică.

Sindicatele susţin că strategia energetică a României nu prezintă explicit ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia şi dacă grupurile energetice vor funcţiona pe cărbune, ca şi până acum, sau pe gaz.

“Acuzăm lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte viitorul termocentralei. Nu ni se spune concret dacă rămân să funcţionăm pe cărbune sau pe gaz. La Guvern ni se spune că vom funcţiona pe cărbune, în schimb, Ministerul Energiei face demersuri să funcţionăm pe gaz”, a spus preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Conform acestuia, în strategia energetică nu se regăsesc cele două grupuri energetice pe cărbune de la Termocentrala Mintia, aşa cum au solicitat administraţia companiei, sindicatele de la Mintia şi cele ale minerilor din Valea Jiului.

Termocentrala Mintia numără acum 770 de angajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hunedoara alături de Termocentrala Paroşeni şi minele Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă