10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRabla, dusă la casare doar cu ITP valabilă

Rabla, dusă la casare doar cu ITP valabilă

Această prevedere este propusă într-un proiect de ordin al ministrului Mediului, lansat recent în dezbatere publică pe site-ul ministerului de resort, prin care condițiile Programului Rabla urmează să fie modificate de anul viitor.

Potrivit avocatnet.ro, cea mai importantă schimbare vizează condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașinile pentru a putea fi casate de către proprietari, persoane fizice sau juridice. Astfel, din 2019, se păstrează condiția ca autoturismele să fie mai vechi de 8 ani, însă acestea vor trebui să aibă ITP-ul la zi.

Ministerul Mediului a dorit să impună aceste condiții pentru Programul Rabla și în acest an, dar a renunțat după ce a primit numeroase critici pe această temă. 

Valoarea primei de casare, de 6.500 lei, va rămâne identică anul viitor, însă mașinile noi care vor fi achiziționate în baza tichetelor primite după casarea autoturismelor vechi vor trebui să genereze cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire de limita din acest an, care este de 130 g CO2/km.

De asemenea, cei ce vor dori să-și schimbe mașina veche vor putea primi și un ecobonus de 1.000 de lei dacă mașina nouă va fi dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu motor hibrid.

Astfel, cei care vor opta pentru acest tip de vehicule ecologice vor putea obține de la stat sprijinul financiar maxim, în valoare de 9.200 lei. 

 

Au rămas 9 zile în care se mai pot depune cereri pentru returnarea taxei auto 

Persoanele care au plătit taxa auto după 2007 și care doresc să-și recupereze banii mai au la dispoziție doar 9 zile pentru a depune cererea. După 31 august, ANAF nu va mai primi nici o cerere de recuperare a banilor. Ministerul Mediului a precizat că efortul bugetar pentru restituirea taxei auto este de 845 milioane de lei în acest an.

Procedura de restituire a sumelor plătite pentru această taxă a fost simplificată la începutul verii. Potrivit ANAF, solicitanții nu mai trebuie să facă dovada plății taxei.

Pe lângă sumele reprezentând taxa propriu-zisă, solicitanții pot primi, la cerere, şi o dobândă de 0,02% pentru fiecare zi de la momentul achitării şi momentul restituirii banilor.

Termenul-limită de returnare a banilor este sfârşitul acestui an pentru cei care au plătit primele trei forme ale taxei, care au fost în vigoare până în martie 2013. Totodată, persoanele care au achitat timbrul de mediu vor primi banii între 1 septembrie 2018 şi 31 martie 2019.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă