20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRăspunsul Comisiei de la Veneția pentru CCR

Răspunsul Comisiei de la Veneția pentru CCR

Potrivit acestuia, ”criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile”, iar ”deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate”.

Curtea Constituţională a postat, vineri, pe site-ul propriu, conţinutul scrisorilor din data de 5 iunie şi, respectiv, 20 iunie 2018, adresate Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), precum şi răspunsul primit în data de 4 iulie 2018 de la Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

Judecătorii CCR au sesizat Comisia de la Veneţia despre persiunile la care sunt supuşi.

”Vă mulţumesc pentru scrisoarea din 6 iunie 2018, prin care mă informaţi despre presiunea exercitată asupra Curţii Constituţionale din România. După cum ştiţi, în data de 11 iunie 2018, o delegaţie a Comisiei de la Veneţia a făcut o vizită la Bucureşti şi, printre altele, a discutat aceste chestiuni cu Curtea Dvs. Aş dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor curţii constituţionale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor. Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile”, se arată în răspunsul trimis de Gianni Buquicchio.

Potrivit acestuia, ”deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate”.

”Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale. La cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneţia a discutat despre reforma judiciară din România. În considerarea urgenţei acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor şi Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranţă la deciziile adoptate de Curtea Dvs”, se mai arată în răspunsul trimis CCR.

Curtea Constituţionalăa sesizat Comisia de la Veneţia, Secretarul General al Consiliului Europei şi Preşedintele Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene în legătură cu “atacurile virulente” declanşate împotriva CCR după decizia privind revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă