10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiReacții la protocolul SRI-Parchetul General. Se cere demisia lui Hellvig

Reacții la protocolul SRI-Parchetul General. Se cere demisia lui Hellvig

Liviu Pleșoianu, deputat PSD:

Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, a cerut demiterea directorului SRI, Eduard Hellvig, și revocarea Procurorului General Augustin Lazăr. „Solicit demararea imediată a procedurii parlamentare de demitere a Directorului SRI (marele reformator Hellvig), precum și revocarea urgentă a Procurorului General (marele magistrat Lazăr). Am avut zeci de polemici publice, cu oameni pe care îi respect, în privința domnului Hellvig. Într-o perioadă în care aproape toată lumea îl ridica în slăvi pentru reformarea SRI, atrăgeam atenția că este doar un spectacol prost regizat și că, în realitate, nu se reformează absolut nimic. Publicarea, aseară, a Protocolului secret semnat de Hellvig și Lazăr, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, nu face decât să mă confirme!”, a scris acesta, pe Facebook.

Acesta a criticat faptul că Hellvig și Lazăr doar s-au prefăcut că denunță protocoalele mult criticate în mass-media românească, pe când semnau protocoale identice între cele două instituții: „Ce vreau să subliniez este că Directorul SRI și Procurorul General au jucat o scenetă penibilă în fața unei întregi națiuni. Și-au pus măștile reformatorilor și ne-au vorbit despre „denunțarea” protocoalelor secrete din 2009, în condițiile în care chiar ei – Hellvig și Lazăr – semnaseră în 2016 protocoale aproape identice.”

Pleșoianu a avut ceva de spus și despre Ovidiu Marincea: „Cât despre încercările de dregere a busuiocului marca Marincea, mi-e și jenă să mai formulez vreun comentariu! Fostul jurnalist neacoperit de la Realitatea TV, actual purtător de ciudate cuvinte al SRI, distinsul Marincea ne zice că protocolul secret, semnat de Hellvig și Lazăr cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 2016, nu a produs efecte pentru că SRI l-a „denunțat” în ianuarie 2017. …Păi atunci, dragă domnule fost jurnalist neacoperit și actual comunicator de nădejde al distinsului Hellvig, de ce zice Lazăr însuși că protocolul și-a încetat efectele în MARTIE 2017? De ce zice chiar Lazăr că a solicitat SRI declasificarea documentului, în martie 2018, iar SRI-ul distinsului mare reformator Hellvig n-a catadicsit nici până în momentul de față să-l desecretizeze? Și, mai presus de toate, de ce au semnat Hellvig și Lazăr protocol secret înainte de alegeri și l-au „denunțat” tot ei câteva săptămâni mai târziu? Cumva pentru că, între timp, câștigaseră alegerile partidele care N-AR FI TREBUIT să le câștige? Dacă la putere s-ar fi aflat PNL și USR, ați mai fi denunțat vreodată vreun protocol secret!?”

Cu privire la „marele magistrat Lazăr”, Pleșoianu are o întrebare: „ de ce a cerut declasificarea protocolului secret în martie 2018, în condițiile în care acesta și-ar fi încetat efectele în martie 2017? Domnule mega-magistrat Lazăr, coeficientul de inteligență al acestui popor e prea ridicat pentru a putea fi dus cu preșul atât de ușor! Știu că aveți o altă părere. Ați afirmat, în luna februarie 2017 (încă „își producea efectele” protocolul secret la acea vreme) că românii sunt „o populație destul de precară din punct de vedere cultural”. Nu e așa, cetățene Lazăr! Dumneata faci dovada unei aproape neverosimile precarități, pe toate planurile!”

Deputatul și-a încheiat mesajul, făcând repetând apelul de la început: „Nu mai e absolut nimic de analizat și cercetat. Lucrurile sunt simple – Hellvig și Lazăr ȘI-AU BĂTUT JOC DE POPORUL ROMÂN! Ca atare, îi solicit ministrului Justiției demararea de urgență a procedurii de revocare a Procurorului General și le solicit președinților Camerei Deputaților și Senatului demararea în regim de urgență a procedurii parlamentare de demitere a Directorului SRI. Nu s-a reformat niciun SRI… ASTA AM ZIS ȘI ZIC DE UN AN ȘI JUMĂTATE. Am avut, din nou, dreptate!”

Sorina Matei, jurnalist:

Jurnalista Sorina Matei a reacționat dur, pe Facebook, la adresa lui Eduard Hellvig, directorul SRI, în urma publicării de către Darius Vâlcov a protocolului de colaborare dintre Serviciu și Parchetul General:

„HellvigNixonianule show us the law! ARATĂ oamenilor in serviciul public cărora ești – baza LEGALĂ măcar pentru aceste trei prevederi, semnate de tine, doua copiate din protocolul din 2009, pe care ai uitat sa zici fraierilor ca l-ai abrogat de 2 ani.Te-ai împăunat mincinos ca ai denunțat practic nimic. Pentru ca ai mai făcut un protocol secret cu mai multe prevederi ilegale. Care încalcă CPP şi Decizia 51 a CCR. Acestea NU sunt prevederi derivate din OUG 6.”

Aceasta a menționat și cele trei prevederi la care face referire în postarea sa:

1. “Art. 6. Parchetul COMUNICĂ, în mod OPERATIV, nu mai târziu de 60 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Parchet, MODUL DE VALORIFICARE A SESIZĂRILOR PRIMITE DE LA SERVICIU, cu excepţia cazurilor în care, înainte de împlinirea termenului menţionat, se solicită informaţii suplimentare în legătură cu CAUZA”.

2. Art. 6.2 : “Atunci când CONSIDERĂ NECESARĂ INTRODUCEREA ÎN DOSARELE PENALE A ACELOR INFORMAŢII, DOCUMENTE SAU MATERIALE SAU DOCUMENTE CLASIFICATE obţinute în aplicarea dispoziţiilor art 61 CPP, respectiv art 21 din legea 51, republicată, CE AU UTILITATE PROBATORIE DETERMINANTĂ PENTRU SOLUŢIONAREA UNOR CAUZE, PUSE LA DISPOZIŢIE DE SERVICIU, Parchetul solicită acestuia, în scris şi argumentat, declasificarea în condiţiile impuse de legislaţia referitoare la protecţia informaţiilor clasificate, cu protejarea surselor şi a mijloacelor specifice în obţinerea acestora”.

3. Art. 9.2 “Parchetul PUNE LA DISPOZIŢIA Serviciului/SRI DATELE ŞI INFORMAŢIILE referitoare la IMPLICAREA PERSONALULUI ACESTUIA în pregătirea sau săvârşirea de INFRACŢIUNI, dacă prin acestea nu se împiedică sau îngreunează aflarea adevărului”

Mesajul Sorinei Matei se termină cu un apel către autorități: „Publicaţi protocoalele lui Hellvig din 2016 cu restul Parchetelor, cu DNA/confirmat, cu serviciile secrete, cu operatorii de telefonie mobila. Si cele secrete si cele nesecrete.”

Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției:

„Protocolul secret dintre SRI și PG semnat de Hellvig și Lazăr în 2016 este efectul Ordonanței de Urgență 6/2016, dată de Prună și Cioloș, prin care au fost SRI „organ de urmărire penală”. Am spus de atunci că prin acea ordonanța de urgență Cioloș a dat SRI-ului competențe pe care le avea foarte Securitate comunistă, iar după 1989 i-au fost luate SRI-ului. Citiți protocolul dintre SRI și PG semnat în 2016 să vedeți ce competențe au dat SRI-ului”, a scris, pe Facebook, Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției.

„Exact cum Maior și Coldea se foloseau de o serie de sclavi din presă să ascundă de români mizeriile pe care le făceau, așa se folosește acum Hellvig și noul SRI de o serie de sclavi din presă pentru a se prezența cât de reformat e. În fapt, însă, SRI este aceeași mizerie. Care ați avut procese și le-ați pierdut fără motiv, acum știți de ce le-ați pierdut. Toate dosarele din 2005 până în prezent trebuie rejudecate, pentru că asta numai justiție independența nu a fost”, a continuat acesta.

Ingrid Mocanu, vice-președintele PRO-DROM (Asociația pentru Consolidarea Democrației și Protejarea Drepturilor Omului): 

Ingrid Mocanu a explicat, pe Facebook, ce se află în spatele acestui protocol de cooperare. „Adică #băieții s-au prefăcut că abrogă protocolul inițial și au făcut altul mult mai dur după decizia CCR și OUG a lui Prună? Asta după ce Corega se crucea cum s-a făcut cercetare penală pe acte secrete care adaugă la lege? Și zice Marincea că l-au denunțat în ianuarie? Adică l-au ținut în vigoare fix, dar fix în campania electorală? Și cu tot cu protocol au pierdut #băieții alegerile? Asta da disperare! Și dacă ar fi câștigat PCR – ul alegerile îl mai denunțau?”

„După cum arată ăsta, ăștia cred că au făcut altul după denunțare, dacă l-or fi denunțat 🙂
Au făcut așa micuții: au denunțat prin ăsta protocolul din 2009, l-au făcut pe ăsta mai dur decât pe cel din 2009 și după aia au prostit poporul că l-au desecretizat pe ăla din 2009.
Ăștia chiar cred că suntem idioți! Acum se explică de ce nu ne dădeau actul de denunțare: era ăsta!”, a continuat Ingrid Mocanu.

Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, liderul inițiative România 3.0:

Daniel Dragomir susține că protocolul este extrem de grav și că trebuie luate măsuri urgente de către coaliția PSD-ALDE. „ Stat paralel, Securitatea 2.0, culoare, echipe mixte, probe inventate, oameni nevinovați trimiși în pușcării la ordinul unor mizerabili spagari. Asta este România de astăzi”, a scris acesta pe site-ul România 3.0.

„Se impune adoptarea unor soluții rapide. Se impune o curățenie generală. S-a mers prea departe. Vremea discuțiilor și talk-show-urilor a trecut. Coaliția PSD – ALDE trebuie să adopte decizii concrete. Nu mâine, nu peste o săptămâna, nu peste o luna. Azi!”

 

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă