13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRegele Iordaniei și-a anulat vizita în România, după declarațiile Vioricăi Dăncilă

Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România, după declarațiile Vioricăi Dăncilă

UPDATE: Administraţia Prezidenţială precizează că vizita pe care Regele Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei urma să o efectueze în România a fost anulată luni de partea iordaniană.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, urma să îl primească în această după-amiază pe majestatea sa Regele Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei, la Palatul Cotroceni, cu prilejul vizitei oficiale programate să aibă loc în România. Vizita a fost anulată astăzi de către partea iordaniană”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă transmis luni.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat o vizită în România în semn de protest după afirmaţiile premierului român Viorica Dăncilă despre mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează AFP, citând Palatul Regal.

“Regele Abdullah al II-lea a decis să anuleze o vizită prevăzută pentru luni în România în semn de solidaritate faţă de Al-Quds (denumirea în arabă pentru Ierusalim – n.r.)”, a precizat Palatul Regal într-un comunicat.

Anularea vizitei, care urma să fie marcată de semnarea mai multor acorduri în diferite domenii, a fost decisă “după declaraţiile de duminică ale prim-ministrului român privind mutarea ambasadei ţării sale de la Tel Aviv la Ierusalim”, se mai arată în comunicat.

Conform agenţiei naţionale de presă iordaniene Petra, regele Abdullah al II-lea avea programate întâlniri cu preşedintele român, Klaus Iohannis, şi cu liderii parlamentului. El urma de asemenea să participe la Reuniunile Aqaba, care fuseseră programate a fi găzduite de România în parteneriat cu Iordania.

Agenţia Petra mai relatează că, în marja vizitei, guvernele iordanian şi român urmau să semneze un acord, două memorandumuri de înţelegere şi un program de cooperare, fiind programat în acelaşi timp şi un Forum de Afaceri Iordaniano-Român, cu participarea reprezentanţilor din sectorul privat din cele două ţări. 

„Majestatea sa Regele Abdullah II îşi anulează vizita în România care fusese programată să înceapă luni, ca semn de solidaritate cu Ierusalimul”, a informat Ministerul de Externe al Iordaniei.

Viorica Dăncilă a anunţat duminică la Washington mutarea ambasadei României la Ierusalim.

“De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă în aplauzele sălii.
Dăncilă a precizat că susţinerea faţă de Israel şi de comunitatea evreiască constituie preocuparea constantă a Guvernului.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă