8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiReplica lui Toader la moțiunea pe Justiție

Replica lui Toader la moțiunea pe Justiție

UPDATE:Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că Secţia specială pentru investigarea magistraţilor a fost înfiinţată prin modificarea în Parlament a legilor Justiţiei, iar ordonanţa de urgenţă privind această structură a fost adoptată pentru operaţionalizarea acesteia.

“Secţia specială de investigare a infracţiunilor din Justiţie – aţi insistat foarte mult şi, dacă vreţi, luând în continuare poziţia dumneavoastră de Opoziţie, v-o înţeleg. Secţia a fost înfiinţată prin legile de modificare a legilor Justiţiei şi înfiinţarea Secţiei a fost criticată la CCR şi CCR – sunt convins că ştiţi – a spus că înfiinţarea Secţiei nu numai că nu afectează independenţa magistraţilor, ba dimpotrivă este o garanţie asupra faptului că asupra judecătorilor nu se fac presiuni în forme diferite, de natură să le încalce independenţa. Prin urmare, câtă vreme opera este a legiuitorului de înfiinţare, constituţionalitatea este validată de către CCR, sigur îmi cereţi mie să iau măsuri pentru desfiinţarea respectivei secţii. (…) Să nu-mi cereţi mie să-mi asum faptele altora! Nu vă voi cere dumneavoastră să mă derobez de ceea ce am făcut sau ceea ce nu am făcut eu”, a spus Tudorel Toader, la dezbaterile din Camera Deputaţilor privind moţiunea simplă împotriva sa, depusă de PNL şi USR.

Ministrul a precizat că ordonanţa de urgenţă care a fost adoptată a vizat operaţionalizarea acestei secţii speciale, nu înfiinţarea acesteia. Tudorel Toader a menţionat că această ordonanţă se află în controlul de constituţionalitate.

“Vom da curs soluţiei legislative pe care o vor adopta judecătorii constituţionali”, a completat ministrul Justiţiei.

“Nu îmi permit să calific conţinutul afirmaţiilor pe care le-am citit în scris, pe care le-am auzit aici în sală. Moţiunea pe care aţi depus-o are, în opinia mea, în lectura mea, conţinutul unei declaraţii politice. (…) Am convingerea faptului că dumneavoastră, cei prezenţi, indiferent – din stânga sau din dreapta eşichierului politic -, cunoaşteţi realitatea. Am convingerea că cetăţenii oneşti care vor să vadă adevărul îl văd şi în cunosc”, a declarat Toader.

El i-a invitat pe semnatarii moţiunii simple să lectureze raportul său de bilanţ, unde vor găsi răspunsuri la problemele ridicate în document şi le-a spus totodată că nu şi-ar dori să fie victimele unui sistem abuziv.

“Îmi asum tot ceea ce eu am făcut sau fac în calitate de ministru al Justiţiei şi nu îmi asum ceea ce alţii au făcut sau fac în domeniul Justiţiei. Recent, s-au împlinit doi ani de când sunt ministrul Justiţiei. În cursul zilei de ieri am prezentat un raport de activitate, pe care l-am postat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi m-aş bucura dacă aţi avea răgazul să îl citiţi şi să îl evaluaţi, dincolo de declaraţiile politice sau de unele declaraţii publice. În conţinutul raportului veţi găsi bună parte dintre răspunsuri la problemele pe care le-aţi evocat. Da, Justiţia trebuie să fie în slujba cetăţeanului (…), trebuie să permită cetăţeanului să îşi valorifice în mod efectiv drepturile şi libertăţile fundamentale. Nu trebuie să ajungem în situaţia în care să apărăm cetăţeanul de Justiţie, pentru că majoritatea activităţii desfăşurate este pozitivă, dar dumneavoastră aţi văzut şi multe aspecte negative şi nu vă veţi convinge şi nu vă doresc să fiţi victima unui astfel de comportament abuziv. De aceea, Justiţia trebuie să slujească cetăţeanul, iar cetăţeanul nu trebuie să aibă temeri faţă de modul de înfăptuire a activităţii Justiţiei”, a precizat ministrul Tudorel Toader.

Moţiunea simplă intitulată “Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie”, iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR, este dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Votul final va fi dat miercuri. 

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă