18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRepublica Moldova are șansa reală să se rupă de Rusia. Maia Sandu...

Republica Moldova are șansa reală să se rupă de Rusia. Maia Sandu contra Igor Dodon

După cum se știe, candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în urma scrutinului desfășurat la data de 1 noiembrie. Maia Sandu a avut peste 36 la sută din totalul voturilor exprimate, iar pe următoarele două locuri s-au clasat actualul șef al statului, Igor Dodon, cu circa 32 la sută din voturi, urmat de Renato Usatîi cu circa 16 la sută.

Astfel că, duminică, 15 noiembrie, în turul al doilea al alegerilor se vor înfrunta Maia Sandu și Igor Dodon.

Balanța va fi înclinată, în favoarea unuia dintre cei doi, de susținătorii controversatului Renato Usatîi. Cele mai recente indicii sugerează că Renato Usatîi este acum împotriva lui Igor Dodon, ceea ce face ca Maia Sandu să aibă șansa de a fi aleasă șef al statului, iar printr-o asemenea alegere, Republica Moldova se va rupe definitiv de comunism și de Rusia.

Miercuri seară, liderul formațiunii “Partidul Nostru”, Renato Usatîi, i-a adus acuzaţii grave candidatului Igor Dodon – actualul preşedinte al Republicii Moldova. Usatîi a anunțat că are informații, provenite din Rusia, care atestă că Dodon a cheltuit 11 milioane de euro pentru cele două tururi din campania lui electorală.

“Am nişte documente pe care le-am obţinut astăzi din Federaţia Rusă prin care se demonstrează un fel de audit – analiză la cheltuielile lui Igor Dodon, care a fost prezentat în Federaţia Rusă. În total este vorba despre o sumă de 11 milioane de euro. Este vorba despre campania electorală”, a declarat, la un post de televiziune, Renato Usatîi. Acesta susține că între bugetul cheltuielilor prezentat de candidatul Igor Dodon la Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău şi cel dezvăluit de raportul din Rusia există o uriașă diferență, care ar putea reprezenta chiar o problemă penală.

Cea mai gravă dintre acuzațiile lansate de Usatîi se referă la o sumă de 190.000 de euro din bugetul real cheltuit de Dodon, care ar fi fost alocați pentru aducerea în Republica Moldova, din Ucraina, a unor luptători care să intervină în noaptea de duminică spre luni – chiar după încheierea votului. Oamenii lui Dodon ar pregăti o acțiune denumită “Maidan Moldova”, similară celei care a fost îndreptată împotriva Opoziţiei din Ucraina în anul 2014.

Chiar și Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a fost informat despre aceste pregătiri, a dezvăluit Renato Usatîi.

 

“Se demonstrează un fel de audit – analiză la cheltuielile lui Igor Dodon, care a fost prezentat în Federaţia Rusă. În total este vorba despre o sumă de 11 milioane de euro. Este vorba despre campania electorală”

Renato Usatîi,

Fost candidat la Președinție

“Alegerile din Republica Moldova au avut întotdeauna o semnificaţie politică internă, dar şi una geopolitică. Există strategii care leagă spaţiul euroatlantic de cel eurasiatic privind Republica Moldova şi Belarus. Din această perspectivă, contextul actual politic şi social din regiune se poate transforma într-o oportunitate istorică”

Cristian Diaconescu,

Fost ministru de Externe al României

 

Ce șanse are Maia Sandu în turul al doilea al alegerilor?

Maia Sandu va obține cel puțin circa 42 la sută din voturile exprimate în turul al doilea, adică pe cele proprii plus pe cele promise de Andrei Năstase, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Ce șanse are Igor Dodon să fie reales președinte al Republicii Moldova?

Șansa actualului șef al statului, Igor Dodon, este să obțină cât mai multe voturi de la simpatizanții lui Renato Usatîi, cel care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur.

 

Dincolo de aceste informații neoficiale, presa din Republica Moldova a anunțat că Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan, condusă de unul dintre consilierii lui Dodon, Mihail Mocan, precum și Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova, condusă de fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc (rudă cu Igor Dodon), organizează două manifestații, începând cu ziua de luni, 16 noiembrie – imediat după ziua alegerilor prezidențiale.

Evident că aceste acțiuni vor reprezenta un factor de presiune și de intimidare în momentul în care se va contabiliza și se va anunța rezultatul alegerilor. Trebuie amintit că veteranii moldoveni din Afganistan au făcut parte din armata sovietică, iar dintre actualii ofițeri ai Armatei, foarte mulți – inclusiv generalul Victor Gaiciuc – au urmat studii în Rusia.

Mitingul Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan urmează să aibă loc chiar în fața sediul Parlamentului de la Chișinău. Acțiunea va avea ca scop „dezbateri libere și democratice a problemelor cu care se confruntă veteranii războiului din Afganistan din Republica Moldova”. Numărul de participanți așteptat la acest miting este de circa 5000 de oameni.

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, funcția de șef al statului îi va reveni candidatului care obține cel mai mare număr de voturi în turul doi. În cazul, pur teoretic, în care Dodon și Sandu ar obține în turul al doilea același număr de voturi, va deveni președinte candidatul care a avut cele mai multe voturi în primul tur – adică Maia Sandu.

Trei dintre candidații care nu au reușit să treacă de primul tur – Andrei Năstase, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă – au anunțat oficial că în turul al doilea o vor susține pe Maia Sandu. În primul tur, voturile cumulate ale acestor trei candidați au depășit ușor 6 la sută. Ceea ce înseamnă că, în turul al doilea,  balanța va fi înclinată, în favoarea lui Igor Dodon sau a Maiei Sandu, de cei care l-au votat, în primul tur, pe Renato Usatîi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă