16.9 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Republica Moldova se apropie de NATO și de România

O delegație a Alianței Atlantice condusă de Rasa Jukneviciene, președinta Adunării Parlamentare a NATO, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 17 – 19 octombrie.

Ieri, la întâlnirea avută cu Rasa Jukneviciene, premierul Pavel Filip a făcut o declarație tranșantă: „Neutralitatea nu a fost alegerea noastră. A fost impusă de implicarea forțelor militare rusești în conflictul de pe Nistru”.

După cum se știe, Constituția Republicii Moldova prevede că această țară este neutră. În această situație, Republica Moldova a ales să devină stat partener cu
NATO, participând la exerciții militare ale Alianței Atlantice, inclusiv pe teritoriul României.

Relația cu NATO a Republicii Moldova este însă delicată, inclusiv din cauza faptului că, în zona de est a Republicii Moldova, sunt încă prezente trupe ale Rusiei.

„Aceste forțe, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova în ciuda apelurilor repetate ale țării noastre și comunității internaționale și a angajamentelor Federației Ruse”, a precizat, ieri, premierul Pavel Filip, citat de presa de la Chișinău.

„Faptul că Republica Moldova prin Constituția sa este o țară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o țară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învățăm, ne dorim să instruim militarii noștri și să participăm la exerciții comune internaționale”, a explicat premierul Pavel Filip.

NATO susține Republica Moldova împotriva Rusiei

La rândul ei, șefa Adunării Parlamentare a NATO a precizat că Alianța Atlantică poate oferi Republicii Moldova expertiza necesară pentru a contracara noile riscuri și provocări din regiune, în special cele legate de acțiunile agresive ale Federației Ruse.

Cu toate acestea, „NATO nu este o alianță pentru război, este o alianță pentru pace, o alianță pentru democrație”, a subliniat Rasa Jukneviciene.

Unul dintre proiectele realizate de NATO în Republica Moldova, amintit ieri de premierul Pavel Filip, se referă la decontaminarea solului și la neutralizarea pesticidelor periculoase. Pe de altă parte, un înalt oficial militar din cadrul Ambasadei României la Chișinău ne-a precizat că, în acest proiect, s-a implicat cu succes și România.

România a participat la decontaminarea solului Republicii Moldova

Ultimul lot din cele 1.269 de tone de substanțe chimice periculoase colectate de pe teritoriul Republicii Moldova a fost expediat spre Polonia, pentru a fi distrus, la data de 29 iunie 2018.

Valoarea totală a acestui proiect NATO, în care s-a implicat și România, a fost de 2,2 milioane de euro.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă