16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia devine putere aeriană în estul Europei. Vom avea o escadrilă completă...

România devine putere aeriană în estul Europei. Vom avea o escadrilă completă de avioane F-16

Ministerul Apărării Naționale al României va cumpăra, din Portugalia, o serie de cinci avioane de luptă F-16, care se vor adăuga celor 12 aeronave similare, aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Cele cinci avioane vor fi “modernizate şi adaptate la cerinţele contractuale”, a anunțat MApN. Din seria de cinci avioane, primele două vor ajunge în România în vara anului 2020, următoarele două – până la finalul anului curent, iar cel de-al cincilea la începutul anului 2021.
În acest mod, aviația militară a României va deține o escadrilă completă de 17 avioane F-16, iar România va deveni o putere aeriană în sud-estul Europei.

Programul de achiziție a ultimelor cinci avioane F-16 va fi plătit de România cu suma de circa 280 de milioane de euro. Această sumă include livrarea celor cinci aeronave, aducerea lor la varianta MLU, modernizarea ulterioară a întregii escadrile de 17 avioane F-16, precum și activități de mentenanță și de reparații care ar urma să desfășoare în România.

Una dintre companiile românești care se va implica în acest program va fi Aerostar Bacău, unde s-au modernizat, în trecut, și avioanele MiG 21, și a cărei cooptare în programul F-16 a fost convenită, încă din anul 2017, printr-un acord semnat între Guvernul României și compania americană Lockheed Martin.

Detaliile programului referitor la avioanele F-16 au fost convenite după ce, în luna decembrie 2019, România și Portugalia au semnat contractul pentru achiziția noului lot de cinci aeronave F-16, care să vină în completarea celor 12 achiziționate în perioada 2014-2017, în cadrul unui program major de înzestrare denumit ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”, și după ce ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, în Portugalia, în ultimele zile, cu omologul său, João Cravinho.

“Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită oficială în Portugalia, în perioada 26-28 ianuarie, la invitaţia omologului său, João Gomes Cravinho, a stabilit principalele etape pentru consolidarea escadrilei de aeronave multirol F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române. Astfel, alături de cele 12 aeronave aflate deja în dotarea Armatei României, aviaţia militară va mai achiziţiona, din Portugalia, încă cinci aeronave multirol, modernizate şi adaptate la cerinţele contractuale”, precizează un comunicat transmis de MApN.

„Această vizită completează demersurile demarate cu mai mulţi ani în urmă, când România a decis să-şi creeze o capabilitate de luptă aeriană pe platforma F-16. Este practic un demers în trei, pentru că sunt implicate cele două ţări, România – Portugalia, dar şi SUA, prin compania Lockheed Martin, care a mijlocit tot ceea ce înseamnă partea de modernizare şi actualizare a avioanelor F-16 pe care le-am achiziţionat de la Forţele Aeriene Portugheze”, a explicat ministrul Nicolae Ciucă.

După formarea, în România, a acestei escadrile complete de avioane F-16, industria națională de apărare va primi și “oportunitatea de a crea și dezvolta capabilitatea de întreținere și reparație a acestor platforme în România”, precizează MApN.

Pe timpul călătoriei sale în Portugalia, ministrul român a vizitat și Centrul de mentenanţă aeronautică, unde a analizat, alături de omologul său portughez, posibilitatea unui transfer tehnologic în beneficiul industriei naționale de apărare a României, prin continuarea colaborării cu partea portugheză şi prin implicarea nemijlocită a companiei americane Lockheed Martin – cea care produce avioanele F-16.

În Portugalia, miniștrii Ciucă și  Cravinho au analizat și alte domenii noi de cooperare, atât în cadrul unor proiecte comune, cât şi în ceea ce priveşte participarea la misiuni NATO sau pentru obiective din cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene. De asemenea, cei doi miniștri au abordat și subiecte referitoare la colaborarea în domeniul învăţământului militar și al exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă