7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia este pe punctul de a pierde miliarde de euro din Marea...

România este pe punctul de a pierde miliarde de euro din Marea Neagră

Dompaniie care urmează să exploateze gazele din Marea Neagră vor să ia resursele aproape gratis și pentru  aceasta fac eforturi uriașe, la cel mai înalt nivel. Miercuri, președintele OMV, Rainer Seele, s-a întâlnit cu cel mai puternic  om politic al momentului, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și al partidului de guvernământ, PSD. Joi, unul dintre șefii Exxon, altă multinațională cu interese în Marea Neagră, l-a vizitat pe Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului. Doar avertismentul  transmis de avocatul Dan Chitic a făcut ca cele două întâlniri să fie făcute publice, culmea, chiar pe una dintre portavocile ambasadelor străine în România, site-ul g4media.

Peste 6 miliarde de metri cubi de gaze anual, adică aproape 30% din tot ce produce -România în acest moment. Tradus în bani, aceasta înseamnă zeci de miliarde de euro pe care cei care exploatează vor să le obțină aproape fără costuri.

Planul este devoalat, pentru „România liberă“, de către avocatul Dan Chitic, unul dintre puținii care au luptat pentru o legislație care să aducă beneficii reale statului român. “Reprezentanții grupurilor exploatatoare  fac presiuni imense pentru a lua cvasigratuit resursele României. S-au întâlnit cu președintele Camerei Deputaților pentru a-l convinge ca Legea off shore să revină la varianta  propusă de Senat, care este un dezastru pentru România.  Se fac presiuni la cel mai înalt nivel, la nivel de ambasador al Austriei și al secretarului de stat pentru energie al Statelor Unite. Trebuie  să fim foarte atenți. Și așa, varianta votată de Camera Deputaților, care presupune supraimpozitarea profiturilor, este departe de a fi una perfectă, care să ajute într-adevăr statul român. Dar, dacă se revine la forma din Senat, ar fi un adevărat dezastru.  Ideal pentru statul român ar fi ca legea să fie retrasă complet, doarece avem deja legislație  în domeniu, în principal -Ordonanța de Guvern 7/2013, care a fost modi-ficată recent“,  a spus Chitic pentru -„România liberă“.

 

Vor să dea sume derizorii. Cine exploatează

 Cu alte cuvinte, austriecii și americanii nu vor nici măcar să lase o parte din profitul suplimentar statului român și intenționează să plătească doar redevența actuală, situate, în România, la un nivel comparabil doar cu cele din țările din lumea a treia, foste colonii.

Așa cum arată calculele noastre, dacă și supraimpozitarea pică, firmele ar urma să plătească, în total, sub 220 de milioane de euro pe an, adică cel mult 7% din veniturile pe care le vor avea. Ca să vedeți cât de mică este această sumă, vă spunem că doar în ultimele trei săptămâni statul român s-a împrumutat peste 200 milioane de euro de la băncile locale. Mai clar, cu 220 de milioane de euro abia dacă se plătesc  salariile bugetarilor și pensiile  românilor pe o lună.

Trei proiecte majore se desfășoară în Marea Neagră: ExxonMobil – Petrom, în perimetrul Neptun Deep, Black Sea Oil & Gas (subsidiara gigantului american Carlye Group) în perimetrele Midia și Pelican și LukOil – Romgaz, în perimetrul Trident. Cel mai avansat ar fi cel al BSOG. Americanii au deja aprobat un acord de conectare la Sistemul Național de Transport, operat de Transgaz, la 1 iulie 2019.

Soluția o dă statului român deputatul PNL Daniel Gheorghe, care a detaliat pentru „România liberă“ propunerea sa, simplă dar foarte eficientă: „Trebuie să utilizăm resursele naturale în folosul poporului român. Și când zic poporul român nu mă refer la stat sau la politicieni. Mă refer la toți românii. Nu putem merge în continuare cu redevențe stabilite în 2008, la nivelul unor țări de lumea a patra. În acest moment, nivelul mediu al redevențelor este de circa 7% din venituri. După părerea mea, un nivel decent ar fi undeva între 18 și 20%. Redevența nu este nici o taxă și nici un impozit, este , dacă vreți, o chirie pe care statul trebuie să o încaseze de la cineva care îi utilizează resursele. Propunerea PSD, cea de-a doua care vorbește despre supraimpoizitarea profiturilor este bună, ca idee, însă nu este suficientă. În plus există un risc mare ca acele companii care vor face exploatarea să reușească să evite supraimpozitarea în baza unei legislații secundare, care să le dea foarte multe deductibilități, de exemplu. Deci singurul venit cert este redevența, iar aici România suferă. Nu numai pentru gaze și petrol. Sunt și cazuri în care companii dubioase au luat resursele de aur, de exemplu. Poate că aici ar trebui să intervină și serviciile, în loc să se țină de scandaluri“, a spus deputatul, pentru „România liberă“.

 

Pierdem și puținul  pe care îl câștigasem. Explicația tehnică

Eforturile unei părți a presei, ale puținilor politicieni naționaliști sau câtorva oameni din societatea civilă au făcut ca varianta de lege privind  exploatarea offshore de gaze votată de Senat să fie puțin îmbunătățită în Camera Deputaților.

Ce a obținut România în plus, față de redevența de mizerie? Liviu Dragnea spune că un total de peste 13 miliarde de euro. Alții spun că mult mai puțin. Cert este că profiturile suplimentare ale celor care exploatează vor fi supraimpozitate dacă planul multinaționalelor eșuează. 

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă