18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia nu a obţinut un loc de membru nepermanent în Consiliul de...

România nu a obţinut un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine au fost alese vineri de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2020-2021, învingându-şi “rivalii”, România şi respectiv Salvador, informează AFP.

Estonia a avut nevoie de două tururi pentru a învinge România. Pentru Europa de Est era prevăzut un singur loc de membru nepermanent, această zonă neajungând la un acord asupra unui singur candidat, cum a fost cazul în celelalte regiuni.

După ce în primul tur nu a obţinut majoritatea necesară de două treimi din partea celor 193 de ţări din Adunarea Generală a ONU, Estonia a învins în cele din urmă în al doilea tur, cu 132 de voturi, faţă de 58 România. Ţara noastră a primit 78 de voturi în primul tur.

În ce-l priveşte, Saint Vincent şi Grenadine, care va deveni cel mai mic stat care deţine un mandat în Consiliul de Securitate, a primit 185 de voturi din cele 193 din Adunarea Generală.

Potrivit experţilor, micul stat, a cărui limbă oficială este engleza şi are capitala la Kingstown, urmează să-şi folosească mandatul pentru a promova lupta împotriva încălzirii globale şi a ravagiilor provocate de uragane, mai ales în Caraibe.

Singurul său contracandidat, Salvadorul, care şi-a anunţat candidatura în ultimul moment, joi, nu a obţinut decât şase voturi. Alegerea arhipelagului Saint Vincent şi Grenadine fusese convenită de multă vreme de grupul statelor din America Latină şi Caraibe pentru a reprezenta regiunea în Consiliul de Securitate în 2020-2021.

Au fost alese de asemenea pentru mandate de doi ani de membru nepermanent Nigerul şi Tunisia, fiecare cu 191 de voturi. Alese de Africa, cele două ţări nu aveau concurenţi pentru cele două posturi prevăzute pentru această regiune.

Vietnamul, singurul candidat pentru regiunea Asia-Pacific, a fost ales la rândul său cu 192 de voturi.

Cei cinci noi membri vor înlocui, de la 1 ianuarie anul viitor, Polonia, Peru, Cote D’Ivoire, Guineea Ecuatorială şi Kuweitul.

Consiliul de Securitate al ONU este format din cinci membri permanenţi şi zece nepermanenţi, dintre care jumătate se schimbă în fiecare an.

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă