11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia şi Bulgaria, în topul UE al cheltuielilor împotriva incendiilor

România şi Bulgaria, în topul UE al cheltuielilor împotriva incendiilor

Suma de 31,244 miliarde euro alocată pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor este echivalentă cu 0,4% din totalul cheltuielilor guvernamentale, fiind mai mică decât suma alocată pentru serviciile de poliţie (echivalentă cu 2% din totalul cheltuielilor guvernamentale în 2017) sau pentru tribunale (0,7% din totalul cheltuielilor guvernamentale), dar similară cu cheltuielile guvernamentale pentru închisori (0,4% din totalul cheltuielilor guvernamentale).

În rândul statelor membre UE, ponderea cheltuielilor pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor în totalul cheltuielilor guvernamentale variază între 0,1% din totalul cheltuielilor în Danemarca, 0,2% în Malta şi până la 0,7% în România şi 0,8% în Bulgaria. În schimb, raportate la populaţia fiecărui stat membru, cheltuielile guvernamentale pentru protecţia împotriva incendiilor pe cap de locuitor au fost în 2017 mai mari de 100 de euro pe cap de locuitor în doar patru state membre: Luxemburg (113 euro pe cap de locuitor), Finlanda (106 euro), Olanda (104 euro) şi Suedia (100 euro). În contrast, cele mai mici cheltuieli guvernamentale pentru protecţia împotriva incendiilor pe cap de locuitor au fost înregistrate în Malta (17 euro), Bulgaria (21 euro), Croaţia şi Portugalia (22 euro), Polonia (23 euro) şi România (24 euro pe cap de locuitor).

Potrivit Eurostat, în anul 2017 România a cheltuit 470 milioane euro pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor, echivalentul a 0,3% din PIB şi 0,7% din totalul cheltuielilor guvernamentale, mai puţin decât Cehia (478 milioane euro), Grecia (512 milioane euro) sau Polonia (878 milioane euro), dar mai mult decât Irlanda (224 milioane euro) sau Ungaria (291 milioane euro). 

 

4 mai, Ziua Internaţională a Pompierilor

Ziua Internațională a Pompierilor este un prilej, pentru comunitatea mondială, să recunoască și să onoreze sacrificiile făcute de pompieri pentru siguranța comunității și mediului. Astăzi sunt comemorați pompierii care au murit în timp ce își slujeau comunitățile sau și-au dat viața pentru siguranța celorlalți. 

 

Primii pompieri profesioniști au trăit în Egiptul Antic, dar ei lucrau pentru companiile private care furnizau servicii numai celor care și le puteau permite. Mai târziu, în Roma Antică, Ceasar Augustus a revoluționat lupta împotriva incendiilor apelând la crearea unui gardian de foc, numit Vigile, care era instruit, plătit și echipat de stat.

Ziua pompierilor a fost creată în 1999, după ce 5 pompieri au murit tragic în timpul unui incendiu în Australia, când direcția vântului s-a schimbat brusc și pompierii au fost înghițiți de flăcări. Este sărbătorită pe 4 mai pentru că este ziua Sfântului Florian, considerat unul dintre primii pompieri comandanți ai unui batalion, un salvator al multor vieți și patronul pompierilor.

În România, Ziua Naţională a Pompierilor este sărbătorită pe 13 septembrie. Două zile mai tîrziu, pe 15 septembrie, pompierii prăznuiesc pe cel pe care l-au ales ca ocrotitor şi izbăvitor – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Ocrotitorul Banatului, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956, și avînd Sfintele Moaște în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă