11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia, pe primul loc în UE la producția de porumb

România, pe primul loc în UE la producția de porumb

„Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului, sau, cel puţin, o domină”, scriu jurnaliştii francezi, citează Mediafax. Cotidianul Le Monde spune că România a câştigat coroana principalului producător european de porumb, detronând Franţa, marele premiu fiind exportul de porumb. Producătorii francei au avut de suferit din pricina inundaţiilor din primăvară, urmate de secetă în vară, randamentul scăzând de la 10,3 tone la hectar în 2017 la 9,3 tone în acest an.

Agricultorii francezi au pierdut echivalentul a 50.000 de hectare de porumb din cauza secetei, plantele fiind folosite ca furaje.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat că anul 2018 va fi unul foarte bun pentru agricultură, cu producţii record la grîu, porumb şi floarea soarelui, confirmând estimările europenilor, dar a precizat în mai multe rânduri că nu va prezenta valoarea exactă a producţiei decât după finalizarea recoltării. În prezent s-a recoltat aproape 90% din suprafaţa însămânţată cu porumb.

România a recoltat anul trecut 14,5 milioane de tone de porumb, situându-se pe locul 1 la suprafaţa cultivată şi pe locul 2 la producţia realizată, după Franţa.

Anul trecut România mai ocupa locul I în Europa la floarea soarelui, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, la grâu – locul 5 la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi la producţia realizată, după Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia, la cartofi – locul 4 la suprafaţa cultivată după Polonia, Germania, Franţa şi locul 6 la producţia realizată, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Regatul Unit.

În luna decembrie a anului trecut Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) estima pentru anul agricol 2017-2018 cea mai mare producţie de porumb a României din ultimii 35 de ani, aşteptându-se să înlocuim Rusia pe pieţele din Vietnam, Turcia şi Liban.

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...
Ultima oră
Pe aceeași temă