Regele Mihai

Regele Mihai

Rusia insistă că armata sovietică a eliberat România

Ambasada Rusiei la București a anunțat, luni, că un număr de "52.082 de ostași sovietici au murit în luptele pentru eliberarea României".

Mihai Diac 0 comentarii

"52.082 de ostași sovietici au murit în luptele pentru eliberarea României. 10.915 au fost cei care au pierit din cauza condițiilor insuportabile de detenție și de boală în 12 lagăre pentru prizonierii de război", subliniază un comunicat transmis, luni, de Ambasada Rusiei în România.

Conform aceleiași surse, "pe teritoriul României sunt situate 175 de cimitire militare ale ostașilor din Rusia (sovietici) din timpul celui de-al Doilea Război Mondial". 

"În cadrul activității de cercetare a documentelor din Arhiva Centrală a Ministerului Apărării al Rusiei, Arhiva de Stat din Rusia, din sucursalele Arhivelor Naționale ale României și din Arhiva Crucii Roșii din România, angajații reprezentanței Ministerului Apărării al Rusiei au reușit să stabilească numele ostașilor și locurile, unde au fost ei înmormântați", precizează Ambasada Rusiei.

Comunicatul este transmis pentru a anunța că Biroul Atașatului Militar de pe lângă Ambasada Rusiei în România va organiza o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Ostașului Sovietic din București.

Potrivit acestui comunicat, Monumentul Ostașului Sovietic se află în Cimitirul Eroilor din Șoseaua Pipera.

Conform datelor istorice, în cel de-al Doilea Război Mondial, până la data de 23 august 1944 Rusia și România au fost țări inamice. La data de 23 august 1944, în momentul în care armata sovietică intrase deja pe teritoriul României, la ordinul Regelui Mihai, România a trecut de partea Marilor Puteri aliate (SUA, Marea Britanie, Rusia).

Comentarii

loading...