10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSalvatorii IGSU participă la exerciţiul internaţional EU MODEX din Bulgaria

Salvatorii IGSU participă la exerciţiul internaţional EU MODEX din Bulgaria

Simularea este organizată de Uniunea Europeană şi vizează antrenarea modulelor internaţionale de căutare-salvare (USAR) şi de cercetare-decontaminare (CBRN) în cadrul unor scenarii complexe generate de producerea unui seism major.

IGSU precizează că pe durata celor patru zile echipele din România vor simula activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii şi furnizarea asistenţei umanitare în sprijinul autorităţilor bulgare pentru căutarea şi salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături, deblocarea şi evacuarea acestora în siguranţă de către echipa naţională de căutare-salvare urbană (RO-USAR).

De asemenea, este prezent şi modulul specializat CBRN al ţării noastre, care va asigura cercetarea şi detectarea substanţelor periculoase care pot afecta comunităţile.

Cele două module destinate asistenţei internaţionale – USAR şi CBRN – sunt formate din experţi ai IGSU, Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU), ISU Argeş, ISU Dolj, ISU Constanţa, ISU Mureş, ISU Sibiu, ISU Tulcea şi ISU Vâlcea.

Potrivit IGSU, în cadrul evenimentului, echipa naţională de căutare-salvare RO-USAR va fi reevaluată de o echipă de specialişti desemnaţi de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru finalizarea procesului de reacreditare în vederea participării la misiuni internaţionale.

Echipa RO-USAR a fost certificată INSARAG în anul 2014, iar, potrivit procedurilor internaţionale, la fiecare 5 ani necesită o reevaluare.

Salvatorii de la Ciolpani sunt în măsură să desfăşoare misiuni de gestionare a urmărilor unui seism major, fiind specializaţi în intervenţii de extragere a persoanelor din mediile ostile vieţii, acţiuni de creare a unor breşe în elementele constructive din beton sau cărămidă, sprijinirea elementelor constructive care ameninţă cu prăbuşirea, respectiv ridicarea şi mutarea elementelor de construcţie care încarcerează victimele.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este Punct naţional unic de contact al României în relaţia cu organizaţiile internaţionale cu atribuţii în domeniul asistenţei umanitare. La solicitarea asistenţei internaţionale a ţărilor afectate, IGSU poate trimite module specializate de căutare-salvare urbană, medicale, CBRN şi de pompare a unor cantităţi mari de apă la inundaţii. Cele 5 module acţionează conform procedurilor şi standardelor internaţionale (ONU şi UE).

Cele mai citite

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...
Ultima oră
Pe aceeași temă