11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiŞase ţări, printre care și România, acceptă să primească migranţi de pe...

Şase ţări, printre care și România, acceptă să primească migranţi de pe nava Open Arms

“Franţa, Germania, România, Portugalia, Spania şi Luxemburg tocmai mi-au indicat că sunt dispuse să primească migranţi”, a anunţat joi premierul italian Giuseppe Conte într-o scrisoare deschisă adresată lui Salvini.

“Încă o dată, omologii mei europeni îmi întind mâna”, şi-a exprimat satisfacţia Conte, criticându-l foarte dur cu privire la acest dosar pe Salvini căruia îi ceruse demisia joia trecută.

Puterea lui Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă) şi actual vicepremier, a slăbit de când a rupt joia trecută alianţa guvernamentală formată în urmă cu 14 luni cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem). Soarta navei Open Arms este o ilustrare a acestui fapt joi.

“Am decis să nu semnez noul decret al ministrului de interne, destinat să împiedice intrarea, tranzitarea şi oprirea în apele teritoriale ale navei ONG Open Arms”, a anunţat joi ministrul italian al apărării Elisabetta Trenta.

Ministrul de interne, care solicită o rotaţie a porturilor de debarcare în Europa, semnase la începutul lunii august un decret prin care interzicea, în numele apărării ordinii publice, intrarea în apele italiene a navei Open Arms.

O decizie luată de un tribunal administrativ, în urma recursului Open Arms, a suspendat totuşi miercuri acest prim decret.

Matteo Salvini a emis însă un nou decret pentru a bloca intrarea navei în porturile italiene.

Pentru a intra în vigoare, decretele lui Salvini trebuie semnate mai întâi de ministrul apărării, care este membru al M5S, formaţiune care nu intenţionează în mod evident să-i urmeze ordinele după ce el s-a dezis de ea.

“Am luat această decizie motivată de raţiuni legale solide, ascultându-mi conştiinţa. Nu va trebui niciodată să uităm că în spatele polemicilor din aceste ultime zile, există copii şi tineri care au suferit violenţe şi abuzuri de toate felurile. Politica nu poate pierde niciodată din vederea umanitatea”, a explicat joi Elisabetta Trenta într-un comunicat.

În ajun, ea trimisese deja două nave pentru a escorta Open Arms, în grija de a evacua cei 32 de minori care petrecuseră două săptămâni la bord.

Reacţionând pe reţelele de socializare joi, Matteo Salvin i-a replicat deschis: “Umanitatea nu înseamnă să ajuţi traficanţi şi ONG-uri”.

“Din cauza acestui presupus concept de ‘umanitate’ în anii de guvernare democrată, Italia a devenit tabăra de refugiaţi a Europei”, a spus el, afirmând că “umanitate înseamnă mai degrabă să investeşti serios în Africa decât să deschizi porturile italiene”.

Salvini esre creditat cu 36-38% în intenţiile de vot, iar popularitatea sa este alimentată de poziţia sa dură faţă de migranţii ilegali. Un front politic este pe cale să se formeze împotriva lui, printr-o alianţă neaşteptată între fostul său partener M5S şi Partidul Democrat (centru-stânga).

Proactiva, care dăduse asigurări în ajun că nu intenţionează să acosteze cu forţa, a precizat joi că migranţii de la bord “ştiu că există port pentru ei, dar vederea uscatului îi calmează”.

Ocean Viking, nava aparţinând SOS Mediterana şi Medicilor fără Frontieră (MSF), care caută de asemenea un port pentru peste 350 de migranţi, se îndrepta joi spre nord şi se afla între Lampedusa şi Malta.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă