15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSassoli către instituțiile europene: „Fiți curajoși privind planul UE de redresare”

Sassoli către instituțiile europene: „Fiți curajoși privind planul UE de redresare”

,,Acum este momentul să fim îndrăzneți și ambițioși cu privire la acțiunile sprijinite de bugetul UE. Parlamentul dorește să fie un actor-cheie al acestui proces, împreună cu alte instituții, pentru a contribui la transformarea bugetului în cel mai bun instrument menit să sprijine economia europeană și cetățenii săi. Trebuie să se ajungă urgent la un acord cu privire la planul de redresare și la următorul buget multianual.

Deputații au stabilit obiective foarte ambițioase înainte de actuala criză. Nu este momentul acum să ne diminuăm ambițiile și să acceptăm un plan și un buget care să nu fie la înălțimea provocărilor viitoare.

Pachetul de redresare trebuie să fie semnificativ și să aducă valoare adăugată, și trebuie de asemenea integrat într-un CFM puternic. Nu trebuie uitate investițiile pe termen lung și obiectivele strategice. Criza a agravat dezechilibrul dintre regiunile europene, iar planul de redresare trebuie să contribuie la reducerea acestui decalaj.

Trebuie să punem acum la dispoziție mijloacele necesare statelor membre, companiilor și lucrătorilor afectați. Aceste acțiuni nu trebuie întârziate.

În calitate de autoritate bugetară, Parlamentul European trebuie să fi implicat în elaborarea planului de redresare. De asemenea, vom analiza cu atenție propunerea revizuită privind CFM și reiterăm solicitarea unui plan de contingență.

Deputații europeni trebuie să aibă un cuvânt puternic asupra direcției în care vor fi investiți banii, deoarece aceștia reprezintă cetățenii și binele comun. După cum a demonstrat încă de la începutul acestui mandat, Parlamentul nu are doar un rol decorativ.

Majorarea plafoanelor pentru resursele proprii anunțată de Comisie este un lucru pozitiv, însă ar trebui să devină permanentă și să fie însoțită de noi tipuri de resurse proprii, aspect ce rămâne o condiție prealabilă pentru orice acord privind CFM.

Întreaga Europă este foarte afectată de criza actuală. Este nevoie ca liderii europeni să se ridice la înălțimea provocărilor. Trebuie să îi protejăm pe cei mai vulnerabili dintre noi. Mai mult ca niciodată, Europa trebuie să fie mai puternică și să acționeze în beneficiul tuturor europenilor, care își îndreaptă ochii către noi în această perioadă critică.”

Context

 

Parlamentul European va adopta în sesiunea plenară de săptămâna viitoare o rezoluție referitoare la planul de redresare. Cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027 va fi în centrul acestei rezoluții, iar Parlamentul European va insista cu privire la menținerea rolului său, in vederea asigurării controlului democratic, a transparenței și a responsabilității.Săptămâna viitoare, Parlamentul European va vota de asemenea un raport legislativ care propune un plan de contingență.După ce Comisia va prezenta noile sale propuneri, Parlamentul va fi pregătit să reacționeze rapid și să definească mandatul de negociere al Parlamentului în ședința plenară din iunie.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă