11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSRI, Armata și Poliția vor avea propriul cartier de locuințe

SRI, Armata și Poliția vor avea propriul cartier de locuințe

În sectorul 2 al Capitalei, în apropierea Muzeului Aviației, se va construi un cartier cu 1.074 locuințe. Suprafața noului cartier va fi de 40.000 de metri pătrați.

Dintre locuințele care urmează a fi construite, 538 vor fi puse la dispoziția angajaților din MApN, MAI și SRI. Mai exact, MApN va avea 430 de locuințe în viitorul cartier, iar MAI și SRI vor avea câte 54 de locuințe.

Detaliile acestui program sunt menționate într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de specialiștii MApN, care urmează a fi semnat de premierul Viorica Dăncilă.

Documentele făcute publice de MApN nu menționează care va fi configurația viitorului cartier, dar se poate face un calcul estimativ, pornind de la faptul că, pe o scară a unui bloc cu parter și zece etaje, ar exista aproximativ 44 de locuințe (câte patru pe fiecare nivel). Într-o asemenea situație, locuințele rezervate pentru militari și polițiști ar ocupa 12 scări de bloc.

Terenul de 40.000 mp pe care vor fi ridicate blocurile a fost inițial în administrarea MApN, dar fusese transmis, acum trei ani, în cea a Consiliului General al Municipiului București.

Primele apartamente vor fi finalizate peste trei ani

Conform proiectului legislativ, terenul din Șoseaua Fabrica de Glucoză va fi utilizat “în scopul realizării de locuințe și dotări aferente de către Consiliul Local al Sectorului 2, conform hotărârilor Consiliului General al Municipiului București (…), în termen de maximum 13 ani de la realizarea transmiterii, respectiv până la data de 26 august 2028”.

Data estimată pentru finalizarea construcției primelor locuințe, care vor începe apoi să fie predate beneficiarilor, este 26 august 2021.

Proiectul elaborat acum de Ministerul Apărării nu este primul destinat cadrelor militare. În București există deja două cartiere de locuințe pentru militari, unul în sectorul 1 – în zona Străulești, altul în sectorul 5, în zona Antiaeriană, ambele realizate pe terenuri care s-au aflat în administrarea MApN.

Cu toate acestea, conform datelor oficiale, în interiorul MApN erau, la sfârșitul anului 2017, peste 1.500 de cereri de locuințe nerezolvate. Teoretic, la asemenea locuințe ar trebui să aibă acces nu doar militarii cu funcții importante, ci și cadrele aflate la început de carieră, gradații şi gradații profesionişti, precum şi personalul civil.

Mai mulți generali și-au cumpărat locuințele de serviciu

Locuințele rezervate ofițerilor au generat, în ultimii ani, chiar scandal public și au dus inclusiv la darea în judecată a unor oficiali cu grade mari. Un asemenea caz a fost cel al generalului (r) Mircea Chelaru, fost șef al Statului Major General, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru modul în care și-a cumpărat locuința de serviciu.

În același dosar, generalul (r) Francisc Radici, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar generalul (r) Corneliu Dobrițoiu, fost ministru al Apărării, a fost condamnat la an de închisoare cu suspendare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă