11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSe extinde aerodromul Câmpia Turzii. Avioanele F-16 vor executa misiuni de apărare...

Se extinde aerodromul Câmpia Turzii. Avioanele F-16 vor executa misiuni de apărare și de atac

Obiectivul urmărit de Ministerul român al Apărării este denumit „Realizare infrastructură – zonă operaţională – în cazarma 1833 Câmpia Turzii”, iar pentru îndeplinirea acestuia se impune extinderea bazei aeriene din centrul Transilvaniei, care este, deja, una dintre cele mai moderne din România.

Extinderea bazei aeriene se va face în urma unor lucrări de expropriere, care vor fi reglementate prin viitoarea Hotărâre de Guvern, al cărei proiect a fost realizat de MApN.

Suma totală alocată pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri aflate pe coridorul de expropriere este de 1.185.992,64 lei (circa 260.000 de euro). Acești bani vor fi alocați de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale. Imobilele proprietate privată care vor fi expropriate sunt situate în extravilanul comunei Luna din judeţul Cluj.

Separat, vor fi alocați bani pentru continuarea modernizării aerodromului și pentru extinderea acestuia pe terenurile care vor fi expropriate, în suprafață totală de 3.706.227 de metri pătrați. În vederea aceluiași obiectiv, 30.964 de metri pătrați din domeniul public al comunei Luna vor fi trecuți în domeniul public al statului și vor fi dați în administrarea MApN.

 

Escadrila va realiza „intervenţii de apărare sau ofensive“

Programul inițiat de MApN „are în vedere realizarea unor facilităţi minimale operaţionale noi, precum şi integrarea şi dezvoltarea celor existente în cadrul imobilului 1833, atât pentru forţele aeriene naţionale, cât şi pentru partenerii strategici, în scopul operării în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive”, precizează nota de fundamentare a viitoarei Hotărâri de Guvern.

Potrivit aceluiași document, “gama de misiuni încredinţate forţelor aeriene române, respectiv executarea Serviciului de Luptă Permanent Poliţie Aeriană şi a Serviciului de Luptă Permanent Căutare-Salvare, precum şi utilizarea frecventă a facilităţilor existente în operaţiuni de îmbarcare/debarcare trupe şi materiale necesare teatrelor de operaţii, impun cu necesitate dezvoltarea infrastructurii existente, în vederea asigurării condiţiilor minimale pentru desfăşurarea în siguranţă a acestor misiuni”.

Amintim că, potrivit unor informații difuzate de conducerea Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, partea americană a alocat, în anul 2018, 950 milioane de dolari pentru a construi un nou hangar la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii. Acest hangar poate fi folosit de avioane de luptă și de drone.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă