17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSe reaprinde „războiul rece”. Rusia intră în inima NATO

Se reaprinde „războiul rece”. Rusia intră în inima NATO

O întreagă flotă militară a Rusiei, formată din două fregate, trei corvete și două nave de desant trupe, staționează în aceste zile în Marea Mânecii, fără un motiv clar precizat. Deși navele militare rusești sunt în apele internaționale, prezența lor nejustificată în cea mai aglomerată mare din lume, între țărmurile Franței și ale Marii Britanii, generează îngrijorare la vârful Alianței Atlantice.

“Deși forțe militare aliate ajută la salvarea de vieți în campania împotriva coronavirusului, capacitatea NATO de a desfășura operațiuni militare nu este subminată. Forțele noastre rămân operaționale în aer, în spațiul maritim și în toate celelalte domenii”, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Precizările acesteia despre starea de operativitate a NATO intervin după ce aliații au remarcat prezența suspectă a celor șapte nave militare rusești în Marea Nordului și în Marea Mânecii. “De obicei navele rusești tranzitează Marea Mânecii în drumul lor dinspre Extremul Nord spre Marea Mediterană, dar acum ele au staționat în zonă mai multe zile. Marina Regală britanică și alte nave aliate monitorizează vasele rusești”, precizează un comunicat de presă al NATO.

Alianța Atlantică subliniază că au început, fără nicio amânare din cauza crizei coronavirusului, operațiunile din cadrul exercițiului maritim “Joint Warrior”, condus de Marea Britanie, care se desfășoară în zona de nord-vest a litoralului Scoției. Alături de forțe britanice, la acest exercițiu mai participă Statele Unite, Germania, Danemarca și Norvegia, precum și Gruparea Navală 1 a NATO. Exercițiul “Joint Warrior” este programat în perioada 28 martie – 10 aprilie 2020.

 

Epidemia de coronavirus care lovește întreaga lume a determinat conducerea SUA să anuleze trimiterea de militari americani în Europa, în următoarele săptămâni. Conducerea Forțelor Terestre americane a anunțat că nu mai trimite trupe la exercițiul militar “Defender Europe”, care trebuia să se desfășoare de-a lungul anului 2020 și care ar fi reprezentat cea mai amplă desfășurare de trupe americane în Europa de după cel de-al doilea Război Mondial.

Dincolo de a fi un simplu antrenament, acest gen de acțiuni militare reprezintă un mesaj de descurajare pe care NATO îl transmite potențialilor inamici, iar pentru Europa democratică, principalul inamic îl reprezintă, evident, Rusia.

Dacă soldații americani nu mai vin în Europa, fiecare țară NATO de pe Flancul Estic trebuie să se bazeze pe propriile ei forțe militare. În NATO, cea mai puternică armată – după cea a SUA – este aceea a Turciei, dar după cum se știe regimul Erdogan are o poziție ambiguă în cadrul NATO și își întărește relațiile de colaborare cu Rusia lui Putin.

Din acest motiv, România devine principala forță NATO de la Marea Neagră și este responsabilă nu doar de asigurarea propriei securități, ci și de aceea a întregii regiuni.

În spațiul aerian, Forțele Aeriene Române pot conta pe prima lor escadrilă de avioane F-16, formată din 12 aeronave, care sunt deja operaționale.

Forțele Navale Române așteaptă de ani de zile să înceapă contractul privind construirea în România și livrarea a patru corvete multifuncționale. Acest contract, deja atribuit de MApN, a fost ținut în loc de o contestație depusă în Justiție de una dintre firmele care a pierdut licitația,  dar după toate aparențele el va începe să se deruleze în anul 2020.

Cea mai amplă categorie de trupe ale României, Forțele Terestre, a fost și cea mai puțin luată în calcul în ultimii ani. În privința tancurilor, modelul aflat în dotare este TR 85 M1 – un model conceput în ultimii ani ai comunismului și modernizat după anul 1989 la Uzina Mecanică București. Acest tip de tanc este acum depășit, iar Armata Română speră să primească tancuri de un model mai nou, din excedentul unor țări occidentale.

(CITATE)

“Capacitatea NATO de a desfășura operațiuni militare nu este subminată. Forțele noastre rămân operaționale în aer, în spațiul maritim și în toate celelalte domenii”

Oana Lungescu,

Purtătoarea de cuvânt a NATO

“L-am informat pe Președintele României despre acțiunile întreprinse la nivelul MApN și l-am asigurat că militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...
Ultima oră
Pe aceeași temă