15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSecţia pentru procurori a CSM reacţionează la declaraţiile deputatului PSD Cătălin Rădulescu

Secţia pentru procurori a CSM reacţionează la declaraţiile deputatului PSD Cătălin Rădulescu

„Referitor la afirmaţiile domnului deputat Cătălin Marian Rădulescu formulate pe pagina de Facebook în data de 18 septembrie 2019 şi preluate în mass-media, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, fără a face aprecieri cu privire la faptele descrise şi răspunderea ce ar putea fi antrenată faţă de procurori în cadrul mecanismelor legale de autoreglare a conduitei profesionale, atrage atenţia că acestea au caracter generalizant, anatemizează întregul corp profesional al magistraţilor procurori şi afectează prestigiul justiţiei”, se arată într-un comunicat al CSM.

„Secţia pentru procurori, respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor, fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei, subliniază pe această cale necesitatea unei abordări echilibrate şi rezonabile a discursului public, cu respectarea independenţei justiţiei şi reiterează imperativul unui mesaj public responsabil, care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie”, mai precizează sursa citată.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu susţine, miercuri, că declaraţiile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, nu reprezintă poziţia partidului, iar ”încercările repetate” ale acesteia de a bloca numirea Adinei Florea în funcţia de şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi de a desfiinţa secţia respectivă reprezintă încercări de a legitima ”toate acţiunile abuzive, represive, mafiote şi criminale ale procurorilor DNA”. Rădulescu susţine că în şedinţa Comitetului Executiv al PSD ar trebui să se discute despre demiterea din funcţia de ministru sau excluderea din partid a Anei Birchall.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, că din raportul întocmit de grupul interministerial se desprind două concluzii preliminare şi niciuna dintre acestea nu susţine funcţionarea în actuala formă a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

“Am instituit un grup de lucru interministerial la nivelul Ministerului Justiţiei, coordonat direct de către ministrul Justiţiei, prin care am încercat să aducem la aceeaşi masă, ca şi puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar, toate de altfel, cât şi a asociaţiilor profesionale şi această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisia de la Veneţia şi alte recomandări venite inclusiv de la fiecare român care ne-a scris în această perioadă”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Tot marţi, plenul CSM a amânat pentru a cincea oară numirea Adinei Florea la conducerea Secţiei speciale.
 

Cele mai citite

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă