13.5 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Șefa Înaltei Curți, reacție la criticile lui Toader: Sezonul de revocări vine și la ÎCCJ

„Haideţi să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Probabil că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la Înalta Curte. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare pur şi simplu marea maşină a manipulării. Şi de ce spun asta? Mi se impută faptul că am făcut presiuni asupra judecătorilor, că datorită împrejurării că i-am rugat ca în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motiat hotărârile restante. Subliniez, hotărârile restante. De ce spun că este o manipulare. Dumneavoastră cunoaşteţi că la data de 1 martie a fost analizată în cadrul CSM candidatura fostului preşedinte al Secţiei Penale pentru a fi reinvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care CSM a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat Inspecţia Judiciară pentru redactarea hotărârilor restante. Să înţeleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?”, a declarat Cristina Tarcea, marţi dimineaţă, la sediul CSM, citată de Mediafax.

Şefa instanţei supreme a dat ca un al doilea argument pentru solicitarea către judecătorii din subordine să redacteze motivările restante până la data de 1 septembrie faptul că Inspecţia Judiciară a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să prezinte situaţia hotărârilor restante.

„Să înţeleg de aici că Inspecţia Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru l-am făcut şi eu”, a completat Tarcea.

În legătură cu acuzațiile ministrului Toader că ar face politică prin declarațiile sale, Tarcea a replicat: „Nu pot eu să comentez cine cât înţelege şi cât poate să înţeleagă. Intenţia mea a fost una singură: să-mi exprim cu sinceritate crezul că întotdeauna elementul politic, factorul politic, trebuie să se ţină cât mai departe de autoritatea judecătorească. Dacă asta înseamnă a face politică, ei, bine, fac politică.”

 

Ultima oră
Pe aceeași temă