11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiSenatul i-a comemorat pe cei 3000 de români uciși de sovietici la...

Senatul i-a comemorat pe cei 3000 de români uciși de sovietici la Fântâna Albă

Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul României a trimis o delegație în Ucraina, la comemorarea celor 3000 de români uciși de sovietici la Fântâna Albă.

Din delegația oficială românească au făcut parte senatorii Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, și Viorel Badea, membru al Comisiei.

Comemorarea din Ucraina s-a desfășurat la data de 1 aprilie, aceasta fiind Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie, precizează un comunicat de presă transmis de Senatul României.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, când peste 3000 de români din 16 sate de pe valea Siretului au încercat să se refugieze, trecând în interiorul României, din partea de nord a Bucovinei, ocupată de URSS.

Senatorul Claudiu Târziu a depus o coroană de flori la monumentul-clopotniță ridicat în pădurea de la Fântâna Albă în memoria românilor uciși mișelește la 1 aprilie 1941.
„Ne aflăm într-un loc de jertfă. Fântâna Albă este un adevărat Katyn românesc. Aici a avut unul dintre cele mai negre episoade ale istoriei noastre naționale. Cei 3000 de români uciși aici de grănicerii sovietici în urmă cu 80 de ani nu au avut nicio vină decât cea de a fi fost români și de a fi dorit să se repatrieze dincolo de granița dictată de Hitler și Stalin. Au fost masacrați pentru că și-au mărturisit crezul național, identitatea și dragostea față de Țara-Mamă.
Ei sunt eroi și martiri, deopotrivă. Martiri ai Bisericii și eroii ai Neamului. Pomenindu-i astăzi și de fiecare dată, nu înseamnă că le facem lor vreo cinste, ci căutăm o sursă de putere în exemplul lor de curaj, în demnitatea lor, în coloana lor vertebrală. Ei nu s-au temut, au venit în calea gloanțelor.
Dumnezeu să odihnească sufletele martirilor noștri de la Fântâna Albă! Amintirea lor din neam în neam! Să ne rugăm pentru ei și, deopotrivă, să ne rugăm pentru noi toți!”, a declarat senatorul Claudiu Târziu.

În marja vizitei de la Fântâna Albă, senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României a avut o întâlnire de lucru, joi, 1 aprilie 2021, cu reprezentanți ai Consiliului Național al Românilor din Ucraina și cu Uniunea Interregională “Comunitatea Românească”. În cadrul întâlnirii desfășurate la Centrul cultural “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, au fost abordate mai multe probleme grave cu care se confruntă cei jumătate de milion de români din Ucraina, precizează comunicatul transmis de Senatul României.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă