15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSe iau în calcul proiecte europene alternative, după ce Marea Britanie va...

Se iau în calcul proiecte europene alternative, după ce Marea Britanie va ieși din UE

Europa se confruntă cu o serie de provocări printre care se numără migraţia, terorismul, populismul și euroscepticismul, a declarat, la București, analistul politic Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning (CPC-EW).

“Brexitul va fi un element care ţine de acelaşi tip de ameninţări la coeziunea Europei şi la siguranţa cetăţeanului prin efectele pe care le produce”, a precizat Iulian Chifu în cadrul unei conferințe intitulată „Viitorul Europei: Perspectivele Evoluțiilor Contemporane”.

În acest context, încep să fie discutate și proiecte europene alternative, a explicat Iulian Chifu. Marea Britanie va rămâne, în mod cert, un partener apropiat al UE, iar acest parteneriat va respecta valorile europene.

“Evident, suntem interesaţi de modul în care acestea sunt respectate, cum arată angajamentele, cât de strictă devine UE în respectarea şi urmărirea acestor valori sau cât de flexibilă este în raport cu unii dintre parteneri”, a spus Iulian Chifu.

Acțiunea desfășurată marți seară a fost organizată pentru a pregăti conferinţa denumită “Viitorul Europei: Perspectivele Evoluţiilor Contemporane”, care este programată în perioada 8-10 mai la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. La evenimentul din luna mai au fost invitate 200 de personalităţi din România și din străinătate, printre care se numără și președintele Klaus Iohannis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă