12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiȘoferii plătesc parcarea de frica amenzii

Șoferii plătesc parcarea de frica amenzii

De câteva luni, constănțenii și turiștii nu mai pot parca în centrul orașului fără să plătească. Constanța rămăsese unul dintre ultimele mari orașe din România unde parcarea în centru nu era taxată.

Șoferii s-au obișnuit însă greu cu această noutate. În perioada 18 octombrie – 13 noiembrie 2018, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța, care aparține de Primăria Constanța, au aplicat 1.573 amenzi contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legale privind ocuparea unui loc de parcare în parcările cu plată cu tarif orar fără achitarea tarifului de parcare sau după expirarea perioadei pentru care a fost efectuată plata. Cuantumul acestor amenzi contravenționale s-a ridicat la 942.000 lei.

 

Campanie de informare

Reprezentanții poliției locale spun că, la începutul acestor activități de constatare, polițiștii locali au desfășurat în teren o campanie de informare ce s-a derulat pe parcursul a trei săptămâni, perioadă în care conducătorii auto au fost atenționați cu privire la obligațiile legale care le revin, abia apoi s-a trecut la sancționare.

„La momentul începerii sancționării contravenționale numărul mediu de încălcări a Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța era de 90 pe zi, iar în acest moment numărul mediu de persoane sancționate contravențional se situează în jurul cifrei de 40. Dorim să precizăm acest lucru pentru a arăta faptul că numărul celor care încalcă prevederile legale în vigoare s-a redus la mai puțin de 50% față de cel inițial, motiv pentru care celor care s-au conformat dorim să le mulțumim, iar celor care încă nu au înțeles obligațiile legale ce le revin să le aducem la cunoștință prevederile art. 24, lit. a coroborat cu art. 25 din H.C.L nr. 235/2018 Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța – și anume „ocuparea unui loc de parcare în parcările cu plată cu tarif orar fără achitarea tarifului de parcare sau după expirarea perioadei pentru care a fost făcută plata constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în 15 zile de la comunicare.“, a precizat Valentina Chiriță, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Constanța.

Aceasta a precizat că interesul Direcției Generale Poliția Locală Constanța în materie de circulație pe drumurile publice este acela de a asigura fluența și siguranța rutieră necesare.

Criticile opoziției

Sistemul de taxare a parcărilor a nemulțumit unii șoferi și politicieni. Unul dintre cei care a reacționat este un consilier județean PNL, George Niculescu, care afirmă că amenzile sunt mult prea mari.

„A fost dusă o campanie de informare deficitară, iar cuantumul amenzilor este foarte mare în raport cu serviciul pe care Primăria Constanța îl oferă. Primăria nu trebuie să-și rotunjească bugetul cu amendarea excesivă a cetățenilor când aceștia greșesc, mai ales că nu a fost implementat și un sistem alternativ de plată“, a declarat liberalul George Niculescu în cadrul unei conferințe de presă.

O altă problemă ridicată este faptul că plata se poate face numai prin SMS. Consilierul cere și metode alternative. În fine, solicită și modificarea intervalului orar în care constănțenii vor trebui să plătească parcare. Conform propunerii liberalilor, parcarea cu plată ar trebui aplicată de luni până vineri, doar în intervalul orar 7.00 – 17.00 și gratuit în zilele de sâmbătă și duminică. Primarul le-a răspuns celor care au spus că nu au telefon mobil, deci nu pot plăti prin SMS: să parcheze pe străduțele lăturalnice, unde este gratuit.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă