14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiȘoferul care a provocat un accident mortal în Constanța este cercetat în...

Șoferul care a provocat un accident mortal în Constanța este cercetat în stare de libertate

Mașina i-a lovit în plin pe cei patru prieteni. Martorii îngroziți au sunat la 112. Echipaje ale Ambulanței au ajuns la fața locului. Cel mai grav dintre răniți a intrat în comă. Un tânăr de circa 30 de ani. Medicii l-au stabilizat, l-au urcat în ambulanță și transportat la Spitalul Clinic Județean Constanța. Aici, alți doctori s-au zbătut să-l țină în viață.

A intrat în stop cardiac. Manevrele de resuscitare au fost zadarnice. După zeci de minute de luptă, medicii au anunțat ora decesului. La momentul redactării acestei știri, o a doua victimă se zbate între viață și moarte. O doamnă.

„O pacientă este în stare critică în secția terapie intensivă. Este intubată și ventilată mecanic. Are multiple fracturi, traumatisme craniene, traumatisme pulmonare“, a spus directorul medical al SCJU, Bogdan Obada. Ceilalți doi pacienți sunt internați, în stare stabilă.

 

Șoferul, audiat și trimis acasă

Șoferul vinovat de tragedie a fost audiat imediat după producerea accidentului, adică duminică seara. „Era în stare de șoc. Nu consumase băuturi alcoolice“, spun reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. Tot ei afirmă că nu există suspiciuni referitoare la consumul de substanțe interzise. L-au audiat și apoi a fost lăsat să plece acasă. Va fi cercetat, în libertate, pentru omor din culpă. Nu a trecut mai mult de un an de când și-a luat permisul de conducere.

 

Cauzele accidentului

Poliţiştii au deschis o anchetă și vor stabili cu exactitate cauzele accidentului. Prima lor declarație: evenimentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum. Șoferii învață încă de la școală că, dacă două mașini sunt oprite pe primele benzi, în fața trecerii de pietoni, trebuie să oprească și ei. Se va stabili și viteza cu care circula. Impactul a fost violent. Cu siguranță că la o viteză mai mică, rănile ar fi fost mai puțin grave.

 

Ce vină au autoritățile

Constănțenii au reclamat și două fenomene care au loc în oraș, dar la care autoritățile închid ochii. Primul este faptul că foarte mulți șoferi parchează fix în fața trecerii de pietoni, uneori în diagonală, obturând astfel vederea. Este ilegal, evident, dar nimeni nu ia măsuri împotriva acestui fenomen periculos.

Dimpotrivă, Primăria Constanța a început o campanie de plantare de stâlpișori pe trotuare, pentru a facilita mersul pe jos, fără să construiască însă locuri de parcare. În campania electorală, actualul primar a promis cel puțin cinci parcări, din care una subterană. Nu s-a întâmplat nimic până acum. A doua problemă este că trecerile de pietoni de pe bulevard sunt foarte prost iluminate, motiv care scade vizibilitatea. Atenția și viteza redusă sunt însă factori esențiali în condusul preventiv.

 

Pedeapsa pentru un șofer ucigaș beat

Șoferii care ucid pe trecerea de pietoni, în condițiile în care au condus sub influența băuturilor alcoolice și au fugit de la locul accidentului, fără să dea primul ajutor, riscă să intre în închisoare. În noiembrie 2013, Liviu Traian Marinel a surprins și accidentat mortal o studentă de 19 ani, Andreea, care traversa pe trecere, spre casă. Marinel, care avea 29 de ani, avea o alcoolemie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În primă instanţă, magistraţii Tribunalului Constanţa au decis ca Marinel să primească trei ani şi trei luni de închisoare. Bărbatul a făcut recurs, nemulțumit de pedeapsă. Curtea de Apel i-a majorat-o, în martie 2015, la trei ani și șase luni. În martie 2017, magistrații au decis că poate fi eliberat condiționat. Ieri seară, la cinci ani de la tragedie, la locul unde a fost ucisă Andreea ardea o lumânare.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă