10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSri Lanka se pregătește de un dezastru ecologic, din cauza navei scufundate...

Sri Lanka se pregătește de un dezastru ecologic, din cauza navei scufundate X-Press Pearl

X-Press Pearl, înregistrată în Singapore, a luat foc de două săptămâni în apropierea portului Colombo. O parte a corpului navei este deja ajunsă pe fundul mării.

Experții se tem că sute de tone de petrol din tancurile navei ar putea distruge viața marină și plajele din apropiere.

X-Press Pearl transporta 25 de tone de acid azotic, împreună cu alte produse chimice și cosmetice, când a luat foc pe 20 mai. Multe dintre cele 1.486 de containere ale navei au căzut în mare înainte ca incendiul uriaș să fie stins la începutul acestei săptămâni.

Poluarea provocată de navă – inclusiv milioane de pelete de plastic care sunt materia primă pentru pungi de cumpărături – a acoperit deja întinderi de pe coasta de vest a Sri Lanka.

Zonele cele mai afectate includ unele dintre cele mai curate plaje din țară, aproape de orașul Negombo. Experții spun că peletele încă în mare ar putea călători până în India, Indonezia și Somalia.

Experții în salvare încercaseră să tragă epava arsă mai departe de linia de coastă. Dar joi, operatorul navei din Singapore, X-Press Feeders, a declarat că secțiunea din spate a navei stătea pe fundul mării la o adâncime de aproximativ 21 m (69 ft), iar secțiunea din față se „așeză încet”.

Bărcile și avioanele marinei au monitorizat epava pentru orice semn al unei scurgeri de petrol, deși vremea rea împiedică operațiunea.

Autoritatea pentru Protecția Mediului Marin a declarat că se pregătește să facă față oricărei scurgeri de petrol. O navă de gardă de coastă indiană din zonă are, de asemenea, echipamente care ar putea ajuta la oprirea petrolului care ajunge pe linia de coastă, a declarat marina din Sri Lanka.

Un grup ecologic a declarat că încărcătura toxică a navei, care include acizi și lingouri de plumb, a amenințat că va crea „o supă chimică” în zonă.

Sri Lanka a lansat o anchetă penală asupra dezastrului și guvernul spune că va solicita despăgubiri.

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă