16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiStare de urgență în Republica Moldova. Președintele Maia Sandu nu mai poate...

Stare de urgență în Republica Moldova. Președintele Maia Sandu nu mai poate dizolva Parlamentul

Republica Moldova intră în stare de urgență pentru 60 de zile. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declara că imediat ce starea de urgență este aprobată de deputați va fi convocată ședința Comisiei Stări Excepționale pentru stabilirea setului de măsuri pentru această perioadă.

Decizia a fost luată în mare parte cu votul deputaților PSRM și a celor din Pentru Moldova și Partidul Șor. Deputații Platformei DA și cei din PAS au anunțat că nu vor susține proiectul de hotărâre. 

În plenul Parlamentului, prim-ministrul Aureliu Ciocoi a argumentat necesitatea instituirii stării de urgență în țară prin faptul că un Guvern în demisie nu poate avea mandat deplin pentru a iniția anumite acțiuni necesare în gestionarea pandemiei, menționând printre acestea rectificări bugetare, activarea centrului de control și aplicare de sancțiuni. Totuși, Ciocoi a recunoscut că Executivul nu are un plan concret de acțiuni care ar fi necesare de întreprins imediat.

Pe perioadă stării de urgenţă, propusă de deputaţii socialişti şi susţinută de aliaţii lor din Platforma Pentru Moldova, din care face parte şi grupul Şor, Comisia pentru Situaţii Excepţionale ar urma să emită dispoziţii privind instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară, a unui regim special de circulaţie, de carantină şi de lucru în toate entităţile.

De asemenea, pe perioada stării de urgenţă ar urma să fie interzise toate întrunirile şi manifestaţiile publice în masă.

 

În mod evident, problema declarării stării de urgenţă poate zădărnici intenţia Maiei Sandu de a declanşa alegeri parlamentare anticipate. 

Posibilitatea declarării stării de urgenţă fusese evocată marţi de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a declarat că majoritatea parlamentară formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului ‘Şor’ planifică să voteze pentru instituirea stării de urgenţă la şedinţa următoare a parlamentului pentru a zădărnici intenţia preşedintei Maia Sandu privind dizolvarea parlamentului, notează Agora.md, subliniind faptul că legislaţia nu permite dizolvarea legislativului în timpul stării de urgenţă.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă