13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiStatele Unite întăresc Flancul Estic al NATO. Mii de soldați americani sosesc...

Statele Unite întăresc Flancul Estic al NATO. Mii de soldați americani sosesc în România

Forțele Terestre ale Statelor Unite, US Army, trimit în aceste zile, din SUA spre Europa, câteva mii de oameni, însoțiți de vehicule și de armament greu. Potrivit unui comunicat transmis de US Army, soldații vor ajunge în Europa pe calea aerului, „pe aeroporturi militare și civile din Germania, Polonia și România”.

În paralel, echipamentul de luptă va ajunge în locurile finale de destinație, la bordul unor nave care vor acosta în portul Antwerp (Anvers) din Belgia, iar de acolo va fi transportat spre estul Europei în trenuri militare.

Comunicatul oficial al US Army Europe nu precizează explicit ce efectiv total de militari și ce număr de mijloace de luptă vor ajunge în Polonia sau în România. Totuși, se precizează că ei provin din Divizia 1 Cavalerie a Brigăzii 1 Blindate, cu sediul în cazarma Fort Hood din statul  Texas. Odată ajunși la destinație, militarii americani și tehnica lor de luptă vor reprezenta o “forță regională alocată în Europa” pentru a acționa în sprijinul Operațiunii Atlantic Resolve, a declarat colonelul Michael Schoenfeldt, comandantul Diviziei 1 Cavalerie. În terminologia SUA, termenul “Cavalerie” se referă la unități terestre cu grad mare de mobilitate – dotate mai ales cu transportoare blindate și cu alte tipuri de vehicule militare pe roți.

Și înainte de îmbarcarea spre Europa, și după ce ajung pe continent, pentru militarii americani sunt prevăzute măsuri sanitare stricte, inclusiv purtarea de măști și de carantină, pentru a preveni creșterea cazurilor de infectare cu noul coronavirus, atât în rândurile militarilor cât și al comunităților civile unde vor sosi, în contextul în care pandemia afectează tot mai puternic atât SUA cât și Europa.

Statele Unite trimit de regulă în Europa, prin rotație, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, circa 6000 de militari. Nu este clar dacă, în acest moment, efectivul total va fi majorat. Pe de altă parte, se știe că Administrația Trump a decis reducerea efectivelor militare americane din Germania, ceea ce ar sugera că, din efectivul total repartizat pentru Atlantic Resolve, cea mai mare parte a militarilor americani nu vor fi staționați în Germania ci vor fi repartizați în Polonia și în România.

“Rusia a amplasat rachete nucleare în Kaliningrad, la doar 500 de kilometri de Berlin. Rusia a amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu atacuri nucleare”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

“Riscuri la adresa securității naționale a României din punct de vedere al unor riscuri iminente nu există. Articolul 5 e activ, pledoaria pe care România o face în mod credibil la nivelul Alianței pentru a avea o prezență mai robustă și o arhitectură coerentă de apărare și descurajare își produce roadele”

Mircea Geoană,

Secretar general adjunct al NATO

 

Înființarea unui comandament de corp multinațional la Sibiu va însemna și suplimentarea trupelor străine de pe teritoriul României?

Nu există încă date oficiale despre o asemenea suplimentare în România, dar se poate lua ca referință situația din Polonia, unde NATO va aduce 2000 de militari în plus și o întreagă escadrilă formată din 16 avioane de luptă F-16.

Cât de expusă este România în fața unei eventuale agresiuni din partea Rusiei?

Principala garanție de securitate pentru România este prezența militarilor americani pe teritoriul ei, care numără, în prezent, sub o mie de oameni. Acestora li se adaugă nave și aeronave din alte țări NATO care vin, periodic, în zona Mării Negre.

 

Presiunea Rusiei asupra statelor europene membre NATO este din ce în ce mai mare, lucru recunoscut de însuși secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg.

“În ultimii ani, Rusia a investit semnificativ în capacitățile sale militare și, în special, în arsenalul său nuclear. În timp ce NATO consideră propriul său factor de descurajare nucleară în principal ca un instrument politic, Rusia și-a integrat ferm arsenalul nuclear în strategia sa militară. Rusia a amplasat rachete nucleare în Kaliningrad, la doar 500 de kilometri de Berlin. A amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu atacuri nucleare”, explica, recent, secretarul general Stoltenberg, într-un comentariu postat chiar pe site-ul NATO.

Germania este țara europeană care găzduia, până în anul 2020, cei mai mulți militari americani – peste 32.000 de oameni. Totuși, în urma unor disensiuni între președintele Trump și cancelarul Angela Merkel, circa un sfert dintre militarii americani din Germania vor fi mutați în alte țări. Potrivit presei occidentale, 9500 de militari americani (conform jurnaliștilor americani) sau chiar până la 15.000 de militari (conform presei germane) vor fi retrași din Germania, urmând ori să fie readuși în Statele Unite, ori să fie mutați în alte țări europene unde vor forma o prezență militară permanentă – cum era, până acum, în Germania.

Două țări care au cerut suplimentarea trupelor americane de pe teritoriul lor sunt Polonia și România, aceste țări fiind de altfel și principalii aliați ai SUA pe Flancul Estic al NATO. Polonia a cerut explicit o bază americană permanentă pe teritoriul ei, iar în România funcționează deja o bază americană permanentă, chiar dacă acest lucru nu este anunțat oficial. Acum câteva zile, în urma unor discuții bilaterale România – SUA, oficialii români au confirmat că efectivul total de militari americani din România va fi suplimentat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă