12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiStatele Unite trimit în România avioane și parașutiști

Statele Unite trimit în România avioane și parașutiști

Statele Unite au trimis în România, în aceste zile, un nou detașament militar, compus din avioane de transport C-130 Hercules însoțite de personal aeronautic de la Baza Aeriană Maxwell din statul Alabama. Militarii americani veniți acum în România fac parte din Escadrila 308 – singura unitate de rezerviști a Forțelor Aeriene ale SUA (USAF).

Militarii americani și cei români se antrenează în cadrul exercițiului “Carpathian Summer 19”. Principalul aerodrom folosit pe parcursul acestuia este Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, dar în cadrul exercițiului, un avion american Hercules a executat și o misiune de îmbarcare a parașutiștilor de la Baza Aeriană Boboc (județul Buzău), care aparține Școlii de Aplicație a Forțelor Aeriene Române. Tot în zona aerodromului de la Boboc, un avion Hercules al SUA a executat un exercițiu comun împreună cu un avion Hercules al României.

La ediția din anul 2019, “Carpathian Summer” include zboruri tactice la joasă înălțime în zone montane, transport aerian și parașutări de personal, descărcări de echipament precum și zboruri de evacuare aeromedicală. Alături de piloți și de parașutiști, în acest exercițiu se antrenează și militari români și americani care asigură mentenanță și logistică la sol.

 

Misiune reală în Afganistan

Unii dintre militarii români și americani care participă la “Carpathian Summer 19” s-au cunoscut deja și au colaborat în cadrul misiunii „Resolute Support” din Afganistan, sub mandat NATO, în cadrul căreia Armata Română are în prezent circa 700 de militari.

O parte dintre secvențele exercițiului comun “Carpathian Summer 19” au fost prezentate de către Departamentul american al Apărării și de către Comandamentul Infanteriei Marine a SUA. În schimb, partea română nu a făcut publice detalii despre acest eveniment.

Exercițiile din seria “Carpathian Summer” vizează creșterea calificărilor tactice ale  echipajelor aeronavelor, îmbunătăţirea interoperabilăţii, realizarea schimbului de experienţă între militarii români și cei americani, antrenarea personalului navigant, tehnic şi de stat major, precum şi schimbul de experienţă în domeniul mentenanţei aeronavelor de tip C-130 Hercules.

 

Transport aerian la mare distanță

Avioanele Hercules sunt produse în SUA și se află în dotarea atât a Statelor Unite cât și a României.

Dintre aeronavele militare ale României, aparatele Hercules sunt cele care dispun de cea mai lungă rază de acțiune, fapt pentru care ele sunt folosite la transportarea de militari și de echipament la mare distanță, inclusiv la misiuni cum au fost cele din Irak și din Afganistan. De altfel, România este una dintre puținele state din NATO care își poate trasporta militarii, prin mijloace proprii, în teatrele de luptă internaționale. Forțele Aeriene Române mai au în dotare și avioane de transport Spartan, de generație mai nouă, dar acestea au autonomia de zbor mai mică decât cele Hercules.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă