16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiStelian Ion: Secția Specială a fost croită greșit de la început

Stelian Ion: Secția Specială a fost croită greșit de la început

Înainte de dezbaterile pe fond, o parte dintre membrii CSM au ridicat problema dacă trebuie dat sau nu un aviz pe proiectul de desfiinţare a SIIJ trimis de ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Astfel, judecătorii Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina şi reprezentantul societăţii civile, Victor Alistar, au susţinut că nu mai este nevoie ca CSM să dea aviz, deoarece proiectul prezentat de Stelian Ion este identic, cu unele modificări, cu proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale al fostului ministru Cătălin Predoiu, în cazul căruia CSM a dat un aviz negativ în mai 2020.

Ministrul Stelian Ion a recunoscut că proiectul său este identic cu cel al predecesorului său, Cătălin Predoiu, din care au fost însă eliminate două articole (care se refereau la superimunităţi pentru magistraţi, n.r.).

Stelian Ion a fost contrat de judecătoarea Evelina Oprina, care a catalogat trimiterea acestui proiect la CSM ca fiind o „conduită abuzivă” pentru că proiectul de lege pe care CSM l-a avizat negativ în mai 2020 are un conţinut aproape identic cu cel de astăzi.

Cea mai dură poziţie la adresa Secţiei speciale a avut-o procurorul Claudiu Sandu de la Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”. „Scopul înfiinţării unei asemenea structuri a fost acela de a teroriza o anumita categorie de magistraţi, în principiu magistraţii responsabili care au înţeles să-şi respecte profesia şi să îşi facă treaba. O asemenea structură este complet neeficientă”, a spus procurorul Claudiu Sandu.

La rândul său, fostul preşedinte al CSM Lia Savonea a catalogat drept „inacceptabil” proiectul privind desfiinţarea SIIJ.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

 

Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă