Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Studiu: Europa poate fi lovită de un nou episod de secetă extremă

Studiu: Europa poate fi lovită de un nou episod de secetă extremă

Potrivit unui studiu publicat de curând, seceta extremă, care a afectat Europa două veri consecutive, în 2018 şi 2019, riscă să se repete mult mai des până la sfârşitul acestui secol din cauza încălzirii climei la nivel planetar.

Rl online 0 comentarii

Utilizând date începând din 1766, noul studiu, publicat joi în revista Scientific Reports, arată că secetele din cele două veri consecutive din 2018 şi 2019 sunt fără precedent în ultimii 250 de ani, iar impactul lor combinat asupra creşterii speciilor vegetale este mai puternic decât cel al secetei din 2003.

În 2003, Europa fusese deja afectată de o caniculă şi o secetă extreme, care au provocat pagube considerabile în agricultură. În 2018, fenomenul s-a produs din nou, însă episodul s-a prelungit şi în anul următor, până în vara din 2019.

Secetele consecutive din anii 1949 şi 1950 se plasează pe locul al doilea în acest clasament, însă teritoriul afectat atunci a fost mult mai restrâns.

Oamenii de ştiinţă estimează că episodul de secetă extremă din 2018-2019 a afectat mai mult de jumătate din Europa. Din cauza efectelor generate de modificările climatice, dacă nu se va face nimic pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, un astfel de eveniment prezintă de şapte ori mai multe şanse de a se produce din nou în a doua parte a secolului al XXI-lea.

Apariţia unor episoade de secetă severă timp de doi ani consecutivi reprezintă o chestiune deosebit de problematică pentru speciile vegetale, care au nevoie de un anumit timp pentru a îşi reveni după ce sunt afectate de caniculă şi de lipsa apei.

 

Citește totul despre:

#studiu #secetă extremă

Comentarii

loading...