12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiSUA și Marea Britanie ar apăra România de un atac al Rusiei

SUA și Marea Britanie ar apăra România de un atac al Rusiei

Un renumit institut de sondare a opiniei publice, cu sediul la Londra, a publicat un sondaj cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit studiului difuzat de Institutul YouGov, circa 40 la sută dintre cetățenii Franței și ai Germaniei au declarat că n-ar fi de acord ca țara lor să acorde sprijin României, în cazul în care România ar fi atacată militar de către Rusia.

Evident, un asemenea răspuns al opiniei publice nu înseamnă că guvernele de la Paris sau de la Berlin n-ar sprijini România (de altfel, acordarea unui asemenea sprijin este obligatoriu, conform Articolului 5 din Tratatul NATO, care precizează că un atac împotriva oricărui stat membru al Alianței este un atac împotriva tuturor celor 28 de state aliate). Totuși, acest răspuns al opiniei publice relevă simpatia sau antipatia de care se bucură România în rândul populațiilor din alte țări NATO.

Așadar, potrivit studiului realizat în anul 2019, 39 la sută dintre cetățenii Germaniei și 33 la sută dintre cei ai Franței au răspuns că n-ar fi de acord ca țara lor să ofere sprijin militar României. În schimb, doar 24 la sută dintre cetățenii Regatului Unit și doar 18 la sută dintre cetățenii SUA au declarat că n-ar dori să sprijine România.

Atât în Statele Unite cât și în Marea Britanie, 40 la sută dintre cetățeni se declară gata să apere România, dacă ar fi atacată de Rusia. Cea mai ridicată susținere față de România pare a fi într-o țară mică, Danemarca. Acolo, 44 la sută din populație a declarat că țara lor ar trebui să ajute România, dacă ar fi atacată de Rusia.

Nu toate țările membre NATO au fost testate pentru a se determina atitudinea cetățenilor lor. De exemplu, românii nu au fost chestionați. Țările de unde s-au cules rezultate pentru studiul YouGov au fost Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia și SUA.

În privința relației dintre SUA și membrii europeni ai NATO, cea mai numeroasă pondere (50 la sută) a cetățenilor care consideră că SUA nu e obligată să apere Europa a fost consemnată în Franța. La polul opus, 58 la sută dintre cetățenii din Danemarca și din Norvegia consideră că Statele Unite au responsabilitatea de a apăra Europa în fața Rusiei.

Rezultatele acestui studiu pot fi corelate cu cele ale unui alt sondaj, care a “măsurat” simpatia cetățenilor mai multor țări față de Alianța Atlantică. Astfel, 70 la sută dintre danezi au spus că au încredere în NATO. La polul opus, doar 39 la sută dintre francezi mai au încredere în NATO.

Acest lucru poate fi corelat și cu recentele declarații ale președintelui Emmanuel Macron, care a susținut că NATO este „în moarte cerebrală”. “Ceea ce trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat liderul francez, la începutul lunii noiembrie 2019, pentru săptămânalul britanic “The Economist”.

“Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO și asistăm la o agresiune efectuată de un alt partener al NATO, Turcia, într-o zonă unde interesele noastre sunt în joc, fără coordonare (…). Ce va fi Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să replice Turciei, ne vom angaja? Este o întrebare reală”, a avertizat Emmanuel Macron.

Reacțiile acide la adresa lui Macron au venit imediat. Președintele SUA, Donald Trump, i-a atras atenția lui Macron că insultă conducerea NATO și că ar trebui să se ocupe de problemele din Franța, iar președintele Turciei, Recep Erodogan (care de altfel are o poziție ambiguă în interiorul NATO), a spus că nu NATO, ci Macron este în “moarte cerebrală”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă