12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiArmata Română vrea să cumpere tancuri noi. Furnizorul ar putea fi Germania

Armata Română vrea să cumpere tancuri noi. Furnizorul ar putea fi Germania

Ministerul Apărării Naționale al României a inclus, în proiectul său de buget pentru anul 2019, intenția de a lansa un program de înzestrare denumit „Tanc principal de luptă”.

Primele informații legate de această intenție a conducerii MApN au apărut în toamna anului trecut. Astfel, în noiembrie 2018, locotenent-colonelul Valentin Torcică, ofițer în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, a anunțat, cu prilejul unei conferințe desfășurate la Londra,  că România urmărește înlocuirea tancurilor TR 85 M1 ”Bizonul”, informa, la acel moment, site-ul specializat janes.com.

Imediat după aceea, informația era confirmată de agenția de presă rusă TASS, care preciza că Armata Română are în exploatare tancuri model TR 85 și TR 85 M1 (varianta modernizată a tancurilor TR 85) dar că niciunul dintre aceste două modele nu îndeplinește cerințele unor vehicule de luptă moderne. Din acest motiv, România caută să cumpere 60 de tancuri noi, dintre care 54 pentru dotarea completă a unui batalion de tancuri și șase pentru instrucție. Noile tancuri ar urma să fie dotate cu tunuri de calibrul 120 de milimetri, iar echipajul ar fi format din trei sau patru militari.

În vederea acestui program de înzestrare, Ministerul român al Apărării urmează să formuleze câteva cereri de informații (“Request for information” – Rfi) adresate unor potențiali furnizori, susținea o sursă citată de TASS.

Unul dintre modelele avute în vedere de oficialii militari români ar fi tancul Leopard 2A5, produs de compania germană Krauss-Maffei Wegmann. Alte variante sunt tancul  american M1 Abrams, tancul britanic Challenger 2 și tancul francez AMX Leclerc.

Prima etapă a acestui program de înzestrare ar putea fi realizată de România în cadrul programului OMBT – Leo2, derulat de Agenția Europeană de Apărare (EDA).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă