9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiTensiuni transatlantice. România devine mediator între Europa și Statele Unite

Tensiuni transatlantice. România devine mediator între Europa și Statele Unite

Reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene s-a desfășurat luni, prin sistem video-conferință, avându-l drept invitat special pe secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, discuțiile s-au purtat “cu accent pe importanța parteneriatului UE-SUA”. Totuși, reuniunea s-a organizat într-un moment sensibil, în care tensiunile dintre Administrația Trump și o serie de țări europene, în frunte cu Germania – principala putere economică a UE, sunt în creștere.

România are, prin tradiție, o relație foarte bună atât cu SUA (fiind principalul partener al Americii la Marea Neagră) cât și cu o serie de țări membre UE, ceea ce îi permite țării noastre să obțină, chiar și neoficial, un rol de mediator în această dispută.

Așa se face că, la reuniunea de luni, ministrul Bogdan Aurescu a transmis “un mesaj de unitate și pragmatism”, în care a insistat pe necesitatea consolidării legăturii transatlantice. Punctul de vedere al diplomației române este că  actualul context marcat de efectele pandemiei COVID-19 evidențiază și mai mult importanța acestei relații.

De altfel, România și-a preluat deja această misiune, în momentul în care a cooperat pentru repatrierea cetățenilor europeni de pe nava Grand Princess.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a mai referit, luni, la tema securității energetice și a conectivității, “un exemplu relevant al cooperării transatlantice fiind reprezentat de potențialul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care trebuie aprofundat”.

Ministrul român de Externe a subliniat și necesitatea menținerii unei prezențe americane “solide: în zonele afectate de conflicte prelungite, “în special din Vecinătatea Estică”. Această titulatură denumește o serie de țări care urmăresc să se apropie de UE: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Pentru România, prezența americană în aceste țări este foarte importantă, în condițiile în care două dintre țările menționate – Ucraina și Republica Moldova – au chiar frontieră terestră cu România.

 

“Secretarul de stat Pompeo îi mulțumește personal șefului diplomației române pentru buna colaborare avută pe canale diplomatice cu România, inclusiv prin intermediul Ambasadei României la Washington și a Consulatului General din Los Angeles, pentru repatrierea în siguranță a cetățenilor europeni, inclusiv români, care se aflau pe nava Grand Princess”

Ministerul Afacerilor Externe al României

 

IMPLICAȚIE

România obține mai multă protecție

Țara noastră a cerut deja o prezență militară permanentă a SUA pe teritoriul ei, dar și creșterea prezenței americane în statele din Parteneriatul Estic, printre care se numără Ucraina și Republica Moldova. Întărirea protecției acestor două state echivalează și cu o protecție suplimentară oferită României în fața Rusiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă