22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiToader aruncă amnistia în curtea Parlamentului și ignoră avizul CSM în cazul...

Toader aruncă amnistia în curtea Parlamentului și ignoră avizul CSM în cazul șefiei DNA

„În istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie, referitoare eventual şi la graţiere. De fiecare dată legiuitorul (…) a prevăzut condiţiile amnistiei/graţierii, dar a prevăzut şi excepţiile, că nu poţi să amnistiezi, graţiezi fapte grave, contra persoanei, faptele de violenţă domestică, sunt valori care trebuie protejate în orice contest socio-economic şi nu s-au bucurat de clemenţa legiuitorului. Acum, sigur, că suntem în Anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”, a spus Toader într-o emisiune la Antena 3.

El a afirmat că în Parlament există un proiect de lege privind amnistia şi graţierea, însă la Ministerul Justiţiei nu există un astfel de proiect de act normativ.

„Există în Parlament de anul trecut un proiect de lege privind amnistia şi graţierea. Este vorba de o voinţă politică, este vorba de o decizie juridică, este vorba de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competenţă constituţională să o promoveze. Eu nu mă substitui şi nu pot să mă substitui legiuitorului. Vom vedea dacă aceasta este calea de urmat. La Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, în dezbatere, în elaborare, în avizare un proiect de act normativ referitor la amnistie şi graţiere”, a precizat Toader.

Tudorel Toader a mai declarat, la Antena 3, că procurorul care a avut cel mai bun proiect managerial pentru conducerea DNA nu i-a creat convingerea că va fi cel mai bun procuror-şef al DNA.

„Am demarat şi desfăşurat procedura de numire a procurorului şef al DNA. Prima dată, Comisia pe care am prezidat-o eu i-a respins pe toţi cei patru candidaţi şi nu-i mai amintesc. Acum am avut şase candidaţi. Nu am propus la şedia DNA pe cel sau cea care a avut cel mai riguros şi cel mai frumos proiect managerial. De ce anume? Pentru că am constatat o mare diferenţă între scriptic şi interviu. Sigur, am toată consideraţia faţă de fiecare dintre cei şase candidaţi, dar cel mai bun proiect managerial nu mi-a creat convingerea că acel candidat va fi cel mai bun procuror şef al DNA”, a afirmat ministrul Justiţiei.

„Doamna procuror, prin modalitatea prin care a expus bunele şi mai puţin bunele DNA, unanim a convins comisia că dânsa este cea care trebuie să fie desemnată drept candidat pentru şefia DNA. Sigur, mai departe vom vedea ce va fi”, a afirmat Tudorel Toader.

El a spus că va înainta propunerea sa către preşedintele Klaus Iohannis chiar dacă avizul CSM va fi negativ şi a precizat că va fi prezent la audierea Adinei Florea în Secţia pentru procurori a CSM.

„Am înţeles că CSM a stabilit un grafic pentru interviu şi pentru acordarea avizului, aviz care în oricare ipoteză rămâne un aviz consultativ. Sigur că procurorii CSM nu vor primi favorabil afirmaţia mea, dar, indiferent de avizul dânşilor, voi continua procedura şi voi trimite mai departe propunerea. Îi respect în limitele cuvenite, dar uneori am şi eu rezerve. Aştept momentul când doamna procuror va fi audiată, voi fi prezent, voi aştepta să dea avizul cel mai adecvat. Personal, cred cu toată convingerea că avizul va fi unul negativ, dar eu imediat ce-l primesc, trimit la preşedinte candidatura doamnei procuror”, a adăugat Toader.

Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă