12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiToader, comisarul european pe justiție și modificările legislative

Toader, comisarul european pe justiție și modificările legislative

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a participat la reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), la Innsbruck, în Austria, a discutat cu comisarul european pentru justiţie Vĕra Jourova despre modificările legilor justiţiei şi codurilor penale, Toader arătând că legile justiţiei au fost supuse de mai multe ori controlului de constituţionalitate, au fost puse în acord de către Parlament cu deciziile Curţii Constituţionale şi de asemenea, au fost soluţionate cererile de reexaminare formulate de preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce în cazul Codurilor penale sunt aşteptate deciziile CCR, fiind sesizată şi Comisia de la Veneţia, a transmis Ministerul Justiţiei. 

Conform Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader s-a întâlnit vineri cu comisarul european pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen Vĕra Jourova, iar discuţiile au vizat “evoluţiile în domeniul justiţiei din România, cu referire la ultima misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care a avut loc în perioada 25-27 iunie”, Tudorel Toader reiterând “aspiraţiile României legate de finalizarea MCV prin îndeplinirea recomandărilor din raportul Comisiei Europene din ianuarie 2017”.

Tudorel Toader şi comisarul european pentru Justiţie au discutat şi despre modificările legilor justiţiei, Codului penal şi Codului de procedură penală.

“Ministrul Justiţiei a arătat faptul că legile justiţiei au fost supuse de mai multe ori controlului de constituţionalitate, au fost puse în acord de către Parlament, cu deciziile Curţii Constituţionale şi de asemenea, au fost soluţionate cererile de reexaminare formulate de Preşedintele României. În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, acestea fac, în acest moment, obiectul controlului de constituţionalitate, aşteptându-se deciziile Curţii Constituţionale. În acelaşi timp, ministrul justiţiei a arătat că a fost sesizată Comisia de la Veneţia, care urmează a emite opinii faţă de proiectele de lege discutate”, transmite Ministerul Justiţiei.

Ministerul mai susţine că întrevederea “a constituit o oportunitate deosebită de consolidare a dialogului cu oficialii din cadrul Comisiei Europene şi de exprimare a nevoii de continuare a acestui dialog de către ambele părţi”.

Toate cele trei legi ale Justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – au fost atacate la Curtea Constituţională de către preşedintele Klaus Iohannis care, de asemenea, le-a trimis la reexaminare, dar Parlamentul i-a respins toate solicitările, adoptând legile în forma iniţială.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă