Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Transilvania, inclusă în Ungaria. Viktor Orban visează modificarea frontierelor

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat pe contul său de Facebook o fotografie provocatoare la adresa României, însoțită de un mesaj ambiguu.

Mihai Diac 0 comentarii

Șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a postat pe contul său de Facebook o fotografie absolut inadecvată. Imaginea este a unui glob pământesc care prezintă o hartă politică din secolul XIX. Pe această hartă apare “Ungaria Mare”, care include și Transilvania.

După toate probabilitățile, configurația politică prezentată este cea anterioară Războiului de Independență (1877-1878), întrucât România apare ca fiind formată doar din Țara Românească și Moldova, fără Transilvania și fără Dobrogea. Pe această hartă, Imperiul Otoman include și Bulgaria, Serbia, Grecia, Albania și Dobrogea, iar Imperiul Austro-Ungar se întinde de la Munții Carpați până la Marea Adriatică.

Harta postată de Viktor Orban este însoțită pe Facebook doar de următorul comentariu:  “Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!”

Textul ar putea face referire la un examen la Istorie al elevilor din Ungaria, cărora premierul Orban le urează succes. Da, textul în limba maghiară poate fi tradus drept “Un examen la istorie”, dar și prin expresia “Un examen istoric”. În această ultimă variantă, postarea de pe internet devine extrem de provocatoare, întrucât ar face aluzie la un examen (proiect) al premierului Ungariei de modificare a frontierelor în Europa.

Fotografia Ungariei Mari pare a fi fost afișată de Viktor Orban în ziua de marți, 5 mai, la o săptămână după scandalul generat, în România, de adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege, inițiat de UDMR, care ar fi acordat autonomie maghiarilor din Transilvania. Președintele Iohannis a criticat dur acest proiect și a acuzat PSD că lucrează în complicitate cu UDMR și cu premierul Ungariei, Viktor Orban, iar în final proiectul a fost respins de Senatul României. La momentul acelei dezbateri politice din România, premierul Viktor Orban a susținut că el nu se grăbește “să ridice mănușa” pe care i-a aruncat-o președintele Iohannis.

IMPLICAȚIE

Politică internă și externă

Premierul Viktor Orban este cunoscut drept un lider naționalist, care susține independența Ungariei inclusiv în raport cu structurile Uniunii Europene, din care Ungaria face parte. Dincolo de jocurile politice de la Budapesta, ideea modificării frontierelor în Europa este respinsă de toate statele occidentale și de toate organizațiile internaționale, mai ales după incidentele apărute în legătură cu situația provinciei autonome Catalonia, ai cărei lideri au cerut independența față de Spania.

Comentarii

loading...