17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiTransilvania, inclusă în Ungaria. Viktor Orban visează modificarea frontierelor

Transilvania, inclusă în Ungaria. Viktor Orban visează modificarea frontierelor

Șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a postat pe contul său de Facebook o fotografie absolut inadecvată. Imaginea este a unui glob pământesc care prezintă o hartă politică din secolul XIX. Pe această hartă apare “Ungaria Mare”, care include și Transilvania.

După toate probabilitățile, configurația politică prezentată este cea anterioară Războiului de Independență (1877-1878), întrucât România apare ca fiind formată doar din Țara Românească și Moldova, fără Transilvania și fără Dobrogea. Pe această hartă, Imperiul Otoman include și Bulgaria, Serbia, Grecia, Albania și Dobrogea, iar Imperiul Austro-Ungar se întinde de la Munții Carpați până la Marea Adriatică.

Harta postată de Viktor Orban este însoțită pe Facebook doar de următorul comentariu:  “Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!”

Textul ar putea face referire la un examen la Istorie al elevilor din Ungaria, cărora premierul Orban le urează succes. Da, textul în limba maghiară poate fi tradus drept “Un examen la istorie”, dar și prin expresia “Un examen istoric”. În această ultimă variantă, postarea de pe internet devine extrem de provocatoare, întrucât ar face aluzie la un examen (proiect) al premierului Ungariei de modificare a frontierelor în Europa.

Fotografia Ungariei Mari pare a fi fost afișată de Viktor Orban în ziua de marți, 5 mai, la o săptămână după scandalul generat, în România, de adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege, inițiat de UDMR, care ar fi acordat autonomie maghiarilor din Transilvania. Președintele Iohannis a criticat dur acest proiect și a acuzat PSD că lucrează în complicitate cu UDMR și cu premierul Ungariei, Viktor Orban, iar în final proiectul a fost respins de Senatul României. La momentul acelei dezbateri politice din România, premierul Viktor Orban a susținut că el nu se grăbește “să ridice mănușa” pe care i-a aruncat-o președintele Iohannis.

IMPLICAȚIE

Politică internă și externă

Premierul Viktor Orban este cunoscut drept un lider naționalist, care susține independența Ungariei inclusiv în raport cu structurile Uniunii Europene, din care Ungaria face parte. Dincolo de jocurile politice de la Budapesta, ideea modificării frontierelor în Europa este respinsă de toate statele occidentale și de toate organizațiile internaționale, mai ales după incidentele apărute în legătură cu situația provinciei autonome Catalonia, ai cărei lideri au cerut independența față de Spania.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă