15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiTrei cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost confirmate în...

Trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost confirmate în judeţul Sibiu

 De asemenea, un alt caz în care există suspiciune de West Nile este în curs de investigare. Reprezentanţii DSP Sibiu mai spun că pacienţii infectaţi au avut o evoluţie favorabilă, fiind externaţi.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunţat, miercuri, că în judeţ au fost confirmate, la sfârşitul lunii august, trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile (în localităţile Poiana Sibiului, Roşia şi Ruşi), aflându-se în curs de investigare un alt caz, cu domiciliul în municipiul Sibiu.

Astfel, conform DSP Sibiu, este vorba de un bărbat de 75 de ani din Poiana Sibiului, un altul de 50 de ani din Ruşi şi o femeie de 47 de ani din Roşia. Suspiciunea se referă la un bărbat în vârstă de 66 de ani din municipiul Sibiu.

Toţi bolnavii au prezentat simptome clinice de meningo-encefalită, iar evoluţia a fost favorabilă, în prezent fiind externaţi.

Cazurile sunt sporadice, nu au legătură între ele, precizează DSP Sibiu.

În acest context, DSP Sibiu a informat toate instituţiile implicate pentru a se aplica cu rigurozitate măsurile de prevenire a răspândirii acestei infecţii, în cele trei localităţi, conform Planului de măsuri pentru supravegherea şi prevenirea infecţiei cu virusul West Nile în judeţ.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din 2 mai şi până în 22 august, au fost înregistrate 56 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind semnalate 6 decese.

MS preciza că aceste şase decese au survenit la pacienţi care prezentau co-morbidităţi. Trei dintre decese s-au înregistrat în Bucureşti şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna.

Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Cele mai citite

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....
Ultima oră
Pe aceeași temă