Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Contrabandiști cu epoleți

Contrabandiști cu epoleți

Trei vameși au dat un tun de 3.000 de baxuri de țigări de contrabandă

O parte din țigările de contrabandă confiscate în vămile de la Prut au ajuns pe cel mai probabil piața neagră, după ce un vameș din Galați, care avea în gestiune cantitățile confiscate, a făcut „pierdute” aproape 2.500 de baxuri de țigări, adică 1.224.000 de pachete de țigări.

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

Alți doi vameși din au reușit să fure 340 de baxuri de țigări contrabandă care fuseseră confiscate și erau păstrate la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Galați.

 

340 de baxuri de țigări furate din custodia Poliției

Doi lucrători de la Biroul Vamal Galați și-au pus în practică ideea de a recupera transporturile de țigări confiscate și lăsate în custodia Poliției. Au făcut-o falsificând mai multe documente, inclusiv sentințe judecătorești. Stratagema lor a fost descoperită de polițiștii de la Serviciul Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Galați, care au deschis un dosar penal în care ancheta vizează comiterea infracțiunilor de contrabandă, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, fals intelectual și abuz în serviciu, toate în formă continuată. Sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Galați, polițiștii au efectuat 10 percheziții și au reținut pentru audieri 5 persoane. „În perioada 2017 – 2018, doi funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galați au folosit mai multe adrese emise de Vamă și fotocopii ale unor decizii penale pronunțate de instanțele gălățene, contrafăcute prin inserarea unor mențiuni necorespunzătoare adevărului și, în baza acestora, ar fi solicitat Inspectoratului de Poliție Județean Galați predarea cantităților de țigări indisponibilizate de organele de poliție în mai multe dosare penale de contrabandă. Astfel, persoanele  în cauză ar fi determinat un polițist din cadrul IPJ Galați să le predea cantitatea de 340 baxuri țigarete de contrabandă, contrar dispozițiilor legale cuprinse în Codul Fiscal și în Codul de Procedură Penală”, se spune în comunicatul IPJ Galați. Instanța Judecătoriei Galați a dispus arestarea preventivă a celor doi vameși pentru 30 de zile.

 

Alte 2.500 de baxuri de țigări „dispărute” fără urmă

A ajuns după gratii și un al treilea vameș gălățean. Polițiștii au verificat și ce s-a întâmplat și cu țigările confiscate de lucrătorii vamali și rămase în custodia Biroului Vamal Galați și au avut parte de o surpriză de proporții, pentru că a „dispărut” o cantitate imensă, de aproximativ 2.500 de baxuri, adică peste 1.200.000 de pachete de țigări. „În urma activităților de cercetare penală efectuate, s-a constatat o lipsă în gestiunea unui lucrător din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galați, de 2448 baxuri țigarete, polițiștii continuând verificările în vederea identificării destinației bunurilor, a stabilirii întregii activități infracționale și a completării probatoriului în acest sens”, se precizează în comunicatul Poliției. Și în cazul acestui vameș sentința Judecătoriei Galați a fost aceeași: arest prevenitiv pentru 30 de zile. Cu siguranță că polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice vor avea parte de noi surprize, pentru că orientarea către piața neagră a unei asemenea cantități de țigări de contrabandă presupune existența unor filiere prin care pachetele ajung la „detailiști”, cei care vând „la pachet”.

 

Sunt contrabandiști de țigări și printre polițiștii de frontieră

Și unii dintre polițiștii de frontieră de la vămile cu Moldova și Ucraina sunt atrași de banii care se fac din contrabandă cu țigări. În ultimii ani au fost descoperite, chiar de polițiștii de la Biroul de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere de la Poliția de Frontieră Galați mai multe cazuri de colaborare a poliţiştilor cu contrabandiştii. În 2016, procurorii de la DIICOT Galați împreună cu polițiștii de frontieră au efectuat 26 de percheziții și au audiat 35 de persoane, anchetatorii stabilind că în perioada iunie-august gruparea a efectuat 7 transporturi ilegale de țigări, prejudiciul fiind de 500.000 lei. Au fost reținuți doi polițiști de frontieră, Vasile Bogdan Petrea, care era liderul grupării de contrabandă și Mircea Scîntei, care se ocupa de controlul de frontieră pe sensul de intrare în țară la Vama Oancea.

Într-un alt caz, a fost dispusă cercetarea în regim de urgenţă a agentului principal Costel Lavric, care făcea parte dintr-o grupare de contrabandă. În alt caz, au fost reţinuţi de Poliţia din comuna Rediu doi poliţişti de frontieră, agenţii principali Valentin Damian (36 de ani)  şi Adrian Petrea, (32 ani), care rulau spre Galaţi cu maşina burduşită cu 6.800 de pachete de ţigări din Republica Moldova.

În urmă cu câțiva ani, în cazul Operaţiunii „Isaccea”, derulată de Poliția de Frontieră Galaţi şi SRI, a fost capturată o reţea de contrabandă formată din 11 români, basarabeni și ucrainieni, gruparea fiind coordonată de agentul-şef Nicolae Miloşevici, de la Poliţia de Frontieră din Isaccea, care a fost arestat pentru trafic de ţigări din Ucraina. Procurorii susţin că Miloșovici îi informa pe contrabandiştii de ţigări când se efectuau controale pe Dunăre şi pe drumurile publice şi le asigura astfel protecţia. Grupul de contrabandişti avea la dispoziţie mai multe ambarcaţiuni rapide, o autoutilitară ”Fiat Ducato”, un ”Opel Astra” şi un ”BMW”. În momentul flagrantului, au fost descoperite 70.145 pachete de ţigări, diferite mărci, în valoare de 50.000 euro.

Comentarii

loading...