5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiTrump l-a rechemat pe ambasadorul Zuckerman din România. Tema vizelor e amânată

Trump l-a rechemat pe ambasadorul Zuckerman din România. Tema vizelor e amânată

Ministrul Bogdan Aurescu l-a primit, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pe ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, “în vizită de rămas-bun”, anunță un comunicat de presă al MAE.

Adrian Zuckerman provine dintr-o familie originară din România, iar în Statele Unite este cunoscut drept avocat specializat în domeniul afacerilor. El a fost numit ambasador în România de președintele Trump (el însuși om de afaceri), în anul 2019,  deși Zuckerman nu este diplomat de carieră. Totuși, conform uzanțelor diplomatice, ambasadorul își încheie mandatul simultan cu mandatul șefului de stat care l-a trimis în misiune. Este de observat însă că, în alte cazuri, această uzanță nu este obligatorie. De exemplu, chiar predecesorul lui Zuckerman în funcția de ambasador în România, Hans Klemm, fusese numit de președintele Obama dar și-a continuat mandatul și pe timpul președintelui Trump.

La întâlnirea de la sediul MAE, desfășurată luni, 11 ianuarie, ministrul Aurescu și ambasadorul Zuckerman au discutat despre evoluția relațiilor România – SUA în ultimii doi ani.

Din păcate, în ciuda aprecierii tot mai înalte de care România pare să se bucure în fața autorităților de la Washington, chestiunea suspendării vizelor pentru cetățenii României care vor să călătorească în SUA a rămas nerezolvată și în mandatul ambasadorului Zuckerman.

“Ministrul român de externe a evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidențiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue”, precizează MAE.

 

De ce a fost rechemat din România ambasadorul Zuckerman?

El fusese numit ambasador de președintele Trump și se poate presupune că vrea să-și încheie mandatul în același timp cu mandatul de șef de stat al lui Donald Trump.

Cum vor evolua relațiile România – SUA în următorii ani?

Statele Unite își vor consolida forța militară în România dar partea română ar putea fi un negociator mai abil, urmând în acest sens exemplul altor țări europene.

 

“România apreciază multe dintre cele mai noi sisteme ale noastre de armament, cum ar fi bateriile de rachete Patriot, rachetele HIMARS, sistemele antirachetă Aegis. În curând, România va găzdui și mai mulți membri ai forțelor noastre armate”

Adrian Zuckerman,

Ambasadorul Statelor Unite

„Poziția României este exact poziția exprimată și în memorandumul care a fost semnat când am fost în vizită la președintele Trump. Noi ne dorim rețele sigure, rețele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) subliniază, drept un mare progres al ultimilor ani, semnarea Acordului  interguvernamental România – SUA în domeniul energiei nucleare civile precum şi “avansarea în identificarea de surse de finanţare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea şi ViaCarpathia”.

Tot potrivit MAE,  în anul 2021 se aniversează zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii precum și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România – sistemul amplasat în baza de la Deveselu. Aceste momente aniversare vor oferi o oportunitate în plus pentru dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale, consideră partea română. Pentru următorii ani, cele două țări au semnat o Foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite, valabilă pe o perioadă de 10 ani. Acest document “formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară”.

În plus, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, la întâlnirea cu Adrian Zuckerman, “importanța extinderii prezenței militare americane în România”. Ministrul român și-a exprimat și convingerea că noua Administrație de la Washington, condusă de Joe Biden, va susține aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic dintre SUA și România.

Potrivit unor informații provenite din SUA și prezentate, în ultimele săptămâni, de ziarul nostru, Administrația Biden va susține sporirea prezenței militare americane din România, precum și din alte două țări europene: Bulgaria și Grecia. Această decizie nu va fi însă legată de o eventuală reducere a trupelor SUA din Germania, așa cum dorea președintele Trump.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă